blog

Rehabilitacija po zlomu noge – 5. del

Dec 12, 2018 | Gibanje

Pet viskijev in ena injekcija

 

 

V nesreči spoznaš prijatelje 

 

 

Pravijo, da prave prijatelje spoznaš v nesreči. Čist zlajnan stavek, boste rekli. Ampak še kako drži. To se je videlo že v Franciji, ko so moji prijatelji urejali birokracijo, poskrbeli za mojo smučarsko opremo in vse ostalo. Pri tistih bolečinah na smučišču res človek ni čisto pri sebi, da bi še za take stvari skrbel. Tudi ko sem bila prve dni doma priklenjena na posteljo, sem bila vsakega vesela, ki je priskočil na pomoč. Je bilo treba iti v trgovino, v lekarno, skuhati kosilo,..ali me morda samo malo opogumiti. Tudi jst nisem iz železa, tudi meni je včasih težko. In tale zlom mi je dal kar malo misliti. Kar naenkrat se je svet okoli mene malo ustavil. Če sem prej še cele dneve hitela, delala, drvela iz sestanka na sestanek, je zdej vse počakalo. Morala sem si vzeti čas zase in za mojo rehabilitacijo.

 

 

Prijatelj na obisku v bolnici

 

 

 

Cheesburger na italijanski pumpi 

 

Velikonočni ponedeljek je bil, ko sem po enem tednu zapustila francosko bolnico. Saj ne da bi se pritoževala nad razgledom, ta je bil lep. Imela sem pogled na neko hribovje, ki ga je sredi tedna zasnežilo. Tako da sem še sneg videla. Sicer bolj od daleč. V sobi sva bili 2 osebi, svoja kopalnica, ni se bilo za pritoževat. Sestre prijazne, mladi luštni francoski zdravniki… Tudi prevoz domov je bil prava bomba. Prišli so me iskat od pacienta, dva simpatična fanta. Eden mi je delal družbo zadaj v kombiju, drugi je tiščal na plin. Ustavili smo se samo 2x; ko sem morala lulati in ko sta šla šoferja jest. Bila sta namreč lačna, saj sta vso noč furala do Francije. In seveda nista pozabila name, saj sta najprej meni prinesla za jest, nato sta šla še samedva. Kaj hočeš lepšega kot to, da ti cheesburger in coca colo dostavijo na bolniško posteljo v kombi. Končno “prava hrana” 🙂 

 

 

Cheesburger na poti domov

 

 

 

5 viskijev in ena injekcija 

 

Iz francoske bolnice so me dostavili direkt domov. Po stopnicah v 2. nadstropje sem nekako priskakljala..Stopnic kar ni zmanjkalo. En teden bolnice, bolečin in tablet je pobral vso energijo… Ufff..kočno doma. Pasalo. Zdej bo vse u izi..No, že drugi dan se je zapletlo. Po vseh klicih in preverjanjih, mi je oseben zdravnik sporočil ob devetih zvečer da nujno rabim injekcije proti strjevanju krvi po operaciji. Uf..ob devetih zvečer..jst pa sama v fletu. Ok, akcija. Preklicala vse kolege. Enga poslala v lekarno, drugi naj bi po službi stisnil injekcijo v moj trebuh. Štorija se je nadaljevala. Oba kolega (un k je dostavil injekcije in un, ki mi jo je mislil dati), sedita v mojem fletu. Dejan zbira pogum za špikanje. Pa spijeta en viski za pogum, drugega za mirno roko,.. In še vedno čakam. Ura skoraj polnoči. Noben ne upa. Po petih viskijih pokličemo mojo kolegico. Ta je stvar speljala do konca. In me špiknila.

 

 

Razgled z bolnišnične sobe

 

 

 

In kako so se nadaljevali treningi? 

 

Po vajah z obtežitvijo noge, so se treningi začeli konkretno stopnjevati.

 

Ker je prednja stegenska mišica »oplahnela« zaradi operacije, je bilo potrebno dati velik poudarek hipertrofiji (rasti) te mišice. Poleg krepitvi mišic nog ter stabilizaciji sva s trenerjem počasi vključevala tudi vaje za krepitev zgornjega dela telesa in jedra.

 

 

Prvi posnetek rehabilitacije:

 

 1. Izteg kolena z elastiko ->
  Izmenično po 3 x 15 – 20 ponovitev

   

 2. Bolgarski počep (počep na eni nogi z oporo na klopci) ->
  Izmenično 3 x po 10 – 12 ponovitev

   

 3. Veslanje v predklonu s kolutom ->
  Veslamo s pritegom na prsa 3 x po 12 – 15 ponovitev

 

 

 

 

Drugi posnetek rehabilitacije:

 

Poleg prednje stegenske mišice ne smemo pozabiti tudi na zadnjo, ki je prav tako pomembna. Zato sva v posnetku vključila tudi vaje za krepitev le te.

 

 

 1. Izteg kolena z elastiko -> 
  3 x 15 – 20 ponovitev

   

 2. Aktivacija zadnje stegenske mišice z dvigovanjem bokov ->
  3 x 10 ponovitev izmenično ali 20 ponovitev sonožno

   

 3. Upogib nog z elastiko na klopi  ->
  3 x 10 – 12 ponovitev

   

 4. Izteg in dvig rok leže na klopi ->
  3 x 10 – 12 ponovitev

 

 

 

Če želiš prebrati še ostale bloge, klikni tukaj, jaz pa šibam delat počepe, mojo najljubšo vajo v gymu.  

 

 

 

Se beremo, lep pozdravček,

Meti & Dejan Bizjak (osebni trener)

 

Če želiš prebrati blog 1. del, blog 2. del, blog 3. del ali blog 4. del, klikni na povezavo spodaj: 

 

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!