blog

Gibalne naloge

Dec 20, 2018 | Gibanje

 

 

Kaj so gibalne naloge in zakaj jih vpeljujem v trening? 

 

 

Da lahko razložim, kaj so gibalne naloge, je potrebno opisati razliko med vajami in gibalnimi nalogami. 

 

Z izvajanjem vaj želimo doseči specifičen rezultat (npr: povečati moč). Vsako ponovitev želimo izvesti s pravilno tehniko. Tako izboljšamo gibanje, kateri nam na dolgi rok prinese specifičen cilj. Glede na cilj prirejamo število ponovitev in serij tako, številke določajo težavnost. Cilji, ki jih želimo doseči, so dolgoročni. 

 

S tako imenovanimi nalogami pa ne želimo doseči specifičnega cilja, ampak želimo izboljšati samo gibanje. Želimo da se telo adaptira na nalogo oz. okolje. Vsaka ponovitev se od prejšnje razlikuje, saj z vsako ponovitvijo želimo dani problem rešiti učinkovitejše. Z nalogami tako v največji meri želimo vplivati na: 

  • energijsko učinkovitost, 
  • učenje reševanja problema, 
  • minimaliziranje negativnih posledic gibanja, 
  • učenje prenašanje teže (counterbalancing). 

 

 

Kako izvajamo naloge in kako vaje? 

 

 

Pri izvajanju nalog želimo v vsakem trenutku pridobiti kar se da veliko število informacij o telesu. Fokus in koncentracija morata biti usmerjena v čutenje in občutke iz telesa. Tako z enim gibanjem sprejemamo informacije o zunanjem okolju (pravila, razdalje, vid…) in notranjem okolju (položaj sklepov, ravnotežje). 

 

Naloge tako posledično od nas zahtevajo več energije. To energijo pa želimo kar se da učinkovito uporabiti. V tej točki pa moramo govoriti o kompenzacijah, saj so kompenzacije način kako se telo učinkovito giblje skozi prostor. Kompenzacije so znotraj nalog dobrodošle, vendar moramo pri njih paziti, da nam na dolgi rok ne škodujejo. 

 

Če bi v enem stavku opisali razliko med vajami in nalogami, bi lahko rekli, da so naloge  osredotočene na proces in učenje medtem ko so vaje osredotočene v rezultat. 

 

Rezultat oz meritev je pri vajah edini faktor na katerega smo pozorni. Pri nalogah pa smo pozorni na več faktorjev in sami določamo kateri faktor bi radi izboljšali. 

 

 

Faktorji pri vajah: dvig mobilnosti / dvig moči / povečanje volumna mišic

Faktorji pri nalogah: ravnotežje / gibljivost / udobje / zunanje obremenitve…

 

Za še lažje razumevanje pa bi lahko naloge vs. vaje opisali tudi kot učenje tujega jezika. 

 

Naloge bi lahko primerjali z učenjem jezika v tujini, kjer se obdamo s kulturo in ljudmi, ki živijo z jezikom. Vaje pa so v tem primeru učenje jezika na tečaju s slovarjem. 

 

Oboje je učinkovito, gre samo za način, ki nam bolj odgovarja. 

 

V posnetku lahko vidite dve vrste takšnih nalog. Pri prvi izvajamo gibanje z lastno težo in želimo v veliki meri vplivati na gleženj, koleno in kolk. Med tem ko pri drugi vaj uporabljamo zunanji predmet in z nalogo želimo vplivati na ravnotežje, moč rok, prenašanje teže, itd.  

 

 

 

 

 

 

Anže Spreizer  

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!