blog

Zakaj je raztezanje tako pomembno?

Jul 11, 2023 | Gibanje

Raztezanje je pomemben del našega vsakodnevnega življenja. Zakaj?

Redna praksa raztezanja ima številne koristi za naše telo in duha. Med drugimi zmanjšuje bolečine, tveganje za poškodbe, izboljšuje naše počutje ter fizično in psihično sposobnost. Predstavil vam bom zakaj je raztezanje pomembno, načine raztezanja in koristi. 

Visenje: odlično za razteg zgornjega dela telesa, zdravje ramen in dekompresijo hrbtenice

 

ZAKAJ BI SE RAZTEZALI?  

  1. Sprošča mišice:

Pomaga sprostiti napetost in stres v mišicah ter tako zmanjšuje bolečine in nelagodje. Sproščene mišice so bolj prožne in manj nagnjene k poškodbam.

 

  1. Izboljšuje gibljivost:

Pomaga povečati gibljivost sklepov in mišic. Redno raztezanje nam povečuje obseg gibanja v sklepih, kar pomeni da nam omogoča bolj efektivno izvajanje telesnih aktivnosti in zmanjšuje tveganje za poškodbe.

 

  1. Izboljšuje telesno držo:

Dolgotrajno sedenje in nepravilna telesna drža lahko povzročita napetost v mišicah in slabšo porazdelitev obremenitve po telesu. Raztezanje in aktivacija mišic, ki so pogosto skrajšane zaradi napačne drže, pomaga vzpostaviti pravilno držo in zmanjšuje tveganje za težave s hrbtom, vratom, rameni ter drugimi mišično skeletnimi težavami.

 

                  Primeri razteznih vaj s pomočjo stola ali mize po daljšem sedenju

Sliki prikazujeta: Razteg vratnih in ramenskih mišic in razteg zadnjičnih mišic in rotatorjev kolka 

 

Razteg hrbtnih in prsnih mišic 

KATERE VRSTE RAZTEZNIH VAJ POZNAMO?

 

  1. Statično:

je najpogostejša oblika raztezanja. Mišica se raztegne do določene točke in se drži v tej poziciji (vsaj 30 sekund). Ta način raztezanja povečuje obseg gibanja in izboljšuje prožnost mišic.

 

  1. Dinamično:

Pri dinamičnem raztezanju se mišice raztezajo skozi kontrolirane gibe in premike. Ta način raztezanja poskrbi za ogrevanje mišic pred dejavnostjo s posnemanjem gibov, ki jih izvajamo med določeno športno aktivnostjo.

 

  1. PNF raztezanje:

PNF (proprioceptivna neuromuskularna facilitacija) je napredna tehnika raztezanja, ki vključuje kombinacijo mišicne kontrakcije, sprostitve in raztezanja. Ta tehnika se pogosto uporablja v rehabilitacijskih programih in pri športnikih, saj omogoča globje raztezanje mišic.

KAKŠNE SO KORISTI REDNEGA RAZTEZANJA ?

 

  1. Zmanjšuje tveganje za poškodbe:

Zmanjšuje tveganje za mišične natege, zvine in druge poškodbe. Prožne mišice se lažje prilagajajo obremenitvam, kar zmanjšuje preobremenitev sklepov in vezi.

 

  1. Povečana fleksibilnost:

Redno raztezanje izboljšuje prožnost mišic, kar omogoča večjo fleksibilnost in obseg gibanja v sklepih. To je še posebej koristno pri športnih aktivnostih, kot so gimnastika, ples, olimpijsko dvigovanje uteži, borilne veščine in druge športe, ki zahtevajo višjo stopnjo gibljivosti.

 

  1. Izboljša krvni obtok:

Med raztezanjem se poveča pretok krvi v mišice, kar izboljšuje oskrbo s kisikom in hranili ter pospešuje odstranjevanje presnovnih odpadkov. To lahko pripomore k hitrejši regeneraciji mišic po vadbi.

 

  1. Sprošča in zmanjšuje stres:

Raztezanje ima pomirjevalni učinek na telo in um. Med raztezanjem se osredotočimo na svoje dihanje in prisotnost v trenutku, kar nam pomaga sprostiti napetost in zmanjšati stres.

 

5.Izboljša telesno držo:

Redno raztezanje pomaga krepiti mišice, ki podpirajo pravilno telesno držo in zmanjšuje napetost v mišicah, ki povzročajo slabo držo. Posledično se izboljša telesna drža in s tem zmanjšuje tveganje za težave s hrbtom, vratom, itd.

 

 

POVZETEK

Raztezanje je pomemben del pri telesnih vadbah in pri našem vsakodnevnem življenju. Redna praksa raztezanja prinaša številne koristi, vključno z izboljšano gibljivostjo, zmanjšanim tveganjem za poškodbe, sprostitvijo mišic, izboljšano telesno držo ter zmanjšanjem stresa.

Ne glede na to ali se ukvarjate s športom ali želite izboljšati svoje splošno počutje in kvaliteto življenja, je redno raztezanje ključnega pomena za vzdrževanje zdravega in funkcionalnega telesa.

 

Vzemite si 5 do 10 minut vsak dan in raztegnite svoje telo. Jaz to najraje delam takoj ko se zbudim, ker s tem povečam fokus in energijo skozi dan. Ne pozabite pa, da se pred začetkom nove vadbe ali programa raztezanja posvetujete s strokovnjakom/ trenerjem, da se prepričate, če so vaje primerne za vas.

 

 

Gašper Rode,

Osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!