blog

Kako dihanje vpliva pri dvigovanju uteži

Jun 8, 2023 | Gibanje

Dvigovanje uteži je danes priljubljena oblika vadbe za izgradnjo mišic, povečanje moči in izboljšanje telesne zmogljivosti. Pri izvajanju dvigovanja uteži veliko ljudi pogosto spregleda pomembnost pravilnega dihanja, ki ima pomemben vpliv na učinkovitost in varnost vadbe.

V tem kratkem članku vam bom opisal pomen pravilnega dihanja pri dvigovanju uteži ter kako lahko ustrezna tehnika dihanja izboljša rezultate in zmanjša možnost poškodb.

Vpliv dihanja na stabilnost in moč

Pravilna tehnika dihanja je ključnega pomena za zagotavljanje stabilnosti telesa med dvigovanjem uteži. Med izvajanjem vaje je treba dihati na način, ki ohranja trdno in stabilno jedro ter zagotavlja podporo mišicam. Običajna praksa pri dvigovanju uteži je, da se vdihne pred začetkom giba in izdihne med samim naporom ali dvigom uteži. Ta vzorec dihanja pomaga ohranjati pravilno držo, zagotavlja stabilnost hrbtenice in drugih ključnih mišičnih skupin ter preprečuje prekomerni pritisk na srce.

 

Povečanje intraabdominalnega pritiska

Pravilno dihanje pri dvigovanju uteži je tesno povezano z ustvarjanjem intraabdominalnega pritiska. To pomeni, da se med izvajanjem vaje ustvari pritisk v trebušni votlini, kar pomaga stabilizirati hrbtenico in preprečuje morebitne poškodbe. Tehnika dihanja, ki vključuje zadrževanje zraka v trebuhu med dvigom uteži, pomaga povečati intraabdominalni pritisk in s tem izboljšati stabilnost ter učinkovitost vadbe.

 

Vpliv dihanja na energijsko učinkovitost

 Pravilna tehnika dihanja lahko pomaga tudi pri izboljšanju energijske učinkovitosti med dvigovanjem uteži. Med izvajanjem vaje z ustrezno kontrolo dihanja se zmanjša poraba energije, saj se dihanje sinhronizira z gibanjem telesa in izvedbo vaje. To omogoča boljšo izrabo mišične moči ter zmanjšuje občutek utrujenosti med vadbo.

 

Previdnostni ukrepi in individualne razlike

Pri uporabi tehnike dihanja pri dvigovanju uteži je pomembno upoštevati tudi posamezne zmožnosti in omejitve. Nekateri ljudje lahko imajo specifične zdravstvene težave ali druge posebnosti, ki lahko vplivajo na njihovo sposobnost uporabe določenih tehnik dihanja. Zato je priporočljivo, da se posamezniki posvetujejo s strokovnjakom za vadbo ali trenerjem, ki lahko prilagodi tehniko dihanja glede na posamezne potrebe.

 

Tehnike dihanja pri različnih vajah:

  1. Tehnika dihanja pri počepu:

– Začnite z globokim vdihom skozi nos, preden se spustite v počep.

– Med spustom zadržite in med dvigom izdihnete skozi usta.

 

  1. Tehnika dihanja pri mrtvem dvigu:

– Ko primete za utež, globoko vdihnite skozi nos.

– Med dvigom uteži izdihnite skozi usta in napnite trebušne mišice.

 

  1. Tehnika dihanja pri potisku s prsi in nad glavo:

– Globoko vdihnite skozi nos, ko se pripravljate na potisk oz. ko spuščate utež

– Med potiskom uteži izdihnite skozi usta in se osredotočite ina stiskanje prsnih in ramenskih mišic.

 

  1. Tehnika dihanja pri dvigu na bradlji:

– Globoko vdihnite skozi nos, ko se pripravljate na dvig.

– Med dvigom telesa izdihnite skozi usta in se osredotočite na stiskanje mišic hrbta.

– Vdihnite, ko se spuščate nazaj v začetni položaj.

 

Povzetek

Pravilna tehnika dihanja je ključnega pomena pri dvigovanju uteži, saj vpliva na stabilnost, moč, energijsko učinkovitost in varnost vadbe. Z ustrezno tehniko dihanja se lahko izboljša učinkovitost vadbe ter zmanjša tveganje za poškodbe. Pri dvigovanju uteži je pomembno razumeti, kako dihanje vpliva na telo ter se prilagoditi posameznikovim potrebam in zmožnostim.

 

 

Gašper Rode,

Osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!