blog

To ne bo dovolj!

Jan 9, 2023 | Gibanje

 

Vso znanje, ki ga pridobiš za določeno spremembo, ne bo dovolj.

Nek program ni deloval, pa si probal(a) drugega, prebral(a) več knjig, poslušala ogromno znanja, pa ni spremembe, ki si jo želiš?

To sem tudi sam dojel. Zato je ključna tudi podpora in pomoč mentorja ali coacha pri tvoji poti.

 

Zakaj?

Poznaš zgodbo Pearl Harbor in japoncih, ki so presenetili američane. Ameriška vojska je bila takrat svetovna velesila, japonci pa niso veljali za favorite. V tem primeru so jih taktično premagali, čeprav niso imeli na voljo toliko sredstev in moči, kot nasprotnik.

 

Tina Maze je bila vrhunska smučarka, vendar je določeno obdobje osvajala 2. in 3, mesta. Na zmagovalno stopničko pa ni in ni mogla stopiti.

 

Zanimivo je, da je bila telesno in tehnično dovolj ali celo boljše podkovana, kot nasprotnice, njeno prepričanje, da lahko zmaga pa ni bilo na mestu. Prepričanje, da športnica iz »male« Slovenije ne more premagati svetovnih velesil je bilo treba spremeniti.

 

Za preboj tega prepričanja, jo je trener peljal na izlet v Pearl Harbor in tam razložil zgodbo o pogumnih Japoncih, kako so taktično premagali svetovno velesilo.

 

To je bil en dogodek, ves proces, da je spremenila prepričanje pa jo je redno postavljal na zmagovalni oder. Tudi do olimpijske prvakinje.

 

Ko nekoga vprašam, če se je pripravljen učiti in spremeniti navade, da bi dosegel cilj, mi marsikdo odvrne, da žal ne. Cilj bi res radi dosegli, vendar niso pripravljeni plačati določene cene ali investirati svoj čas za proces spremembe.

 

20% spremembe ali celo manj je program, izobraževalnih vsebin, korakov in smernic, 80% spremembe pa je tvojih prepričanj, ki jih imaš trenutno. Le te je potrebno postopoma spremeniti, da lahko dosežeš drugačen rezultat.

 

Kaj si pripravljen(a) izpustiti, ali čemu odreči za določeno spremembo?

 

 

 

Dejan Bizjak

Osebni trener in mentor

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!