blog

Razvoj motoričnih sposobnosti – Moč (1. del)

Sep 26, 2017 | Gibanje

Motorične oz. gibalne sposobnosti so sposobnosti, ki so odgovorne za izvedbo naših gibov. Boljše kot imamo motorične sposobnosti, bolj kvalitetno bo naše gibanje. To pomeni, da bomo lahko premagovali večje sile hitreje in dlje časa, manj bo možnosti za poškodbe, natančnejši bomo itd.

Te sposobnosti so v neki meri prirojene, da se jih pa nekatere bolj, druge manj natrenirati. Tako je hitrost naprimer 90% prirojena, le 10% pa se jo da natrenirati, po drugi strani pa je moč le 50% prirojena, kar 50% pa se jo da natrenirati.

Vse prevečkrat, se ljudje osredotočajo samo na določene motorične sposobnosti (moč) in zapostavljajo druge, vendar, če želimo dobre rezultate v športu, kvalitetno gibanje, potem moramo trenirati vse. Še posebej je to pomembno pri otrocih, da se postavijo dobri temelji za nadaljnje delo.

 

V grobem lahko delimo motorične sposobnosti v dve večji skupini: tiste, ki skrbijo za regulacijo ENERGIJE in tiste, ki skrbijo za regulacijo GIBANJA. V prvo skupino spadajo MOČ, HITROST in VZDRŽLJIVOST, v drugo skupino pa GIBLJIVOST, KOORDINACIJA, PRECIZNOST in RAVNOTEŽJE.

 

MOČ

Moč je sposobnost naših mišic, da premagujejo neko zunanjo silo. 50% je prirojena, preostalih 50% pa lahko razvijemo s treningom.
Mišica lahko razvija silo z gibanjem (krčimo in raztezamo mišico) in brez gibanja (v mišici povečujemo napetost brez premikanja).

 

Poznamo:

  1. Eksplozivna moč: Za to vrsto moči je značilna hitra in takojšnja mobilizacija velike količine mišične sile, ki jo uporabljamo za premagovanje odporov. To se zgodi npr. pri: atletika – skoki, meti, šprinti, gimnastika – preskoki, plavanje, športne igre – šprinti.
  2. Repetativna moč: Primer takega premagovanja odpora so ciklična gibanja človeka oziroma ponavljajoča gibanja. To je pri: plavanju, kolesarjenju, tekih na dolge proge, veslanju in podobno. Za to moč je značilno, da ima človek dovolj visok nivo motivacije.
  3. Statična moč: Je sposobnost, da se telo obdrži v določenem položaju z mišičnim naprezanjem. Statična moč pride do izraza predvsem pri gimnastiki – razovke, opore, vese,… rokoborbi, judu – različni končni prijemi.

 

 

 

 

Primož Muhovic

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!