blog

Pisarniške vaje za razbremenitev hrbtenice

Sep 11, 2017 | Gibanje

 

Ljudje me pogosto sprašujejo, kaj naj naredijo, ko jih zaradi sedenja boli križ. Odgovorim s stavkom “Manj sedi” in se hitro zavem, kakšno neumnost sem rekel. Za večino od naj je sedeč način življenja postal neizogiben zaradi narave dela. Večinoma gre za delo za računalnikom in uporabo mobilnih telefonov. To nam seveda povzroča veliko težav, predvsem v predelu ledvenega dela hrbta in ramenskem obroču. Stvar ni tako črna, saj si lahko telo med sedenjem na preprost način sprostite. V video predstavljam nekaj takih vaj. Smisel teh vaj je v tem, da jih lahko izvajate med delovnim časom. Počutje bo takoj mnogo boljše.

 

Kroženje na stolu. Ko sedimo na stolu hrbet, odlepimo od naslonjača, se zravnamo in nato začnemo delati majhne kroge s hrbtenico. Po želji stopnjujemo hitrost in obseg gibanja.

 

Razteg na stolu. Za to vajo ni treba niti vstati iz stola. Vse, kar naredimo, je to, da prste prekrižamo za glavo, se nagnemo nazaj in hkrati pogledamo v strop. Nato iztegnemo še roke. Mačka na mizi ali stolu. Vstanemo iz stola, primemo za ročaj stola in se globoko pretegnemo. Pri tem naj bodo kolena pokrčena, komolci pa iztegnjeni.

 

Visenje. Če nimam na voljo droga, primemo okvir vrat in sprostimo vso težo na roke. Stopala ostanejo na tleh. S tem bomo hkrati razbremenili celo hrbtenico in ramenski obroč. 

 

 

 

 

 

 

Tine Seražin Lisjak

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!