blog

Razvoj motoričnih sposobnosti (2. del) – Hitrost in vzdržljivost

Nov 7, 2017 | Gibanje

 

Kot smo ugotovili že v prvem delu, delimo motorične sposobnosti v grobem na dva sklopa, tiste, ki skrbijo za regulacijo ENERGIJE in tiste, ki skrbijo za regulacijo GIBANJA. Iz prvega skopa smo prejšnjič že opisali MOČ, danes pa se bomo osredotočili na HITROST in VZDRŽLJIVOST.

 

HITROSTJe sposobnost izvesti gibanje z največjo frekvenco ali v najkrajšem možnem času. Hitrost je cca. 90% prirojena, ker pomeni, da je v veliki meri prirojena in se bolj malo da nanjo vplivati s treningom. Visoka prirojenost hitrosti je predvsem pogojena z nekaterimi fiziološkimi značilnostmi človeka, kot je: sposobnost centralnega živčnega sistema, da izvaja veliko število impulsov, ki vzdražijo mišice; sposobnost hitrega prenosa impulsov po živčnem sistemu in sposobnost hitre zaustavitve oddajanja impulsov. Ostali dejavniki so še: biološki dejavniki (struktura mišičnih vlaken, energijske zaloge mišic) – psihološki dejavniki (motivacija, trema) – morfološki dejavniki (položaj prirastišča na skeletu, podkožno maščobno tkivo, mišična masa) – povezanost z nekaterimi motoričnimi sposobnosti (gibljivost, eksplozivna moč, koordinacija).

Ločimo tri oblike hitrosti: – sposobnost ponavljanja gibov z veliko frekvenco, – hitro opravljanje enega samega giba in – hitro reagiranje.

 

 

 

VZDRŽLJIVOST

Vzdržljivost je sposobnost, ki nam pomaga izvajati določeno aktivnost dalj časa, ne da bi jo morali zaradi utrujenosti prekiniti ali znižati njeno intenzivnost.

Vzdržljivost lahko delimo na aerobno (dolgotrajna, nizko-intenzivna aktivnost) in anaerobno (kratkotrajna, visoko-intenzivna aktivnost) vzdržljivost.

 

Metode za razvijanje vzdržljivosti:

  1. Metoda neprekinjenega napora: (od 20 minut do 2 uri); Intenzivnost je nizka do zmerna. Uporabimo lahko tek, plavanje, kolesarjenje in podobno. Srčni utrip je običajno nekje med 60 in 80 % najvišjega srčnega utripa.
  2. Intervalna metoda: Gre za izmenjavo intenzivnih delov in odmora ter pomeni nadgradnjo neprekinjeni metodi. Parametri pri sestavi intervalnega treninga so: dolžina in način aktivnega dela, dolžina in način počitka ter število ponovitev.
  3. Fartlek: To je kombinacija neprekinjene in intervalne metode, ki vključuje tudi vadbo hitrosti, moči in tehnike gibanja. To je svobodna oblika teka brez predpisanih količin in intenzivnosti.

 

 

 

Primož Muhovic

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!