blog

Ali veš, čemu je koristna mrzla prha?

Maj 22, 2023 | Gibanje

Izpostavljanje mrzli vodi ni nikoli prijetna izkušnja, vendar obstaja nekaj koristi za zdravje, ki jih lahko pridobite s pogumom.

Če bi radi imeli več energije, doživljali manj stresa, si okrepili imunski sistem, bolje spali, izboljšali svoje mentalne in telesne zmogljivosti ter razpoloženje, shujšali in bili manj tesnobni potem lahko preizkusite metodo zdravljenja z mrzlo vodo.

Ljudje smo danes obkroženi s tehnologijo, ki nam omogoča cono udobja. Zaradi odsotnosti okoljskega stresa smo postali šibkejši in zato ne uspevamo dobro v skrajnih okoliščinah.

Z mrzlo vodo in zavestnem dihanjem zbudimo uspavane telesne procese, zaradi katerih so bili naši predniki tako močni.

 

Mrzla prha na dan odžene zdravnika stran

Bolezni srca in ožilja so danes vzrok za največ smrti. Zanimivo dejstvo je, da oblačila slabijo naše ožilje. Ko smo izpostavljeni mrazu, se ožilje širi in krči, ob tem pa se njegove mišice krepijo. Ker smo ves čas oblečeni, male mišice ožilja ne delujejo kot bi morala, zato smo pozimi bolj občutljivi za bolezni. Ker naše ožilje ne deluje dobro, to plačuje naše srce, katero mora črpati vse več krvi in delati močneje, da zagotovi pretok krvi. Zaradi tega je srce kronično pod pritiskom. To je skupaj s hrano, gibanjem in kajenjem eden glavnih razlogov, zakaj so srčno-žilne bolezni danes najpogostejši vzrok smrti.

Zdravstveni sistem vse bolj temelji na farmakoloških rešitvah namesto na zdravljenju. Metoda zdravljenja z mrzlo vodo je preprosta, deluje in nič ne stane. Vsi se lahko lotimo ”fitnesa ožilja” in zmanjšamo verjetnost za srčno-žilne bolezni.

Pozitivni učinki izpostavljanja mrzli vodi

 • izboljša cirkulacijo krvi
 • krepi imunski sistem
 • zmanjša raven stresa
 • izboljša spanec
 • zmanjša bolečine in utrujenost v mišicah
 • zmanjša vnetje
 • zmanjša depresijo
 • neguje kožo in lase
 • pomaga pri izgubi maščobe
 • poveča energijo
 • izboljša plodnost
 • zdravilno učinkuje na limfo
 • poveča telesno zmogljivost pri športu
 • izboljša delovanje pljuč
 • stabilizira raven sladkorja v krvi

 

Moja zgodba

Oktobra 2022 sem prehajal skozi težko obdobje. Moj um in misli sta me konstantno obremenjevala. Slišal sem, da mrzla voda pomaga pri boljšem počutju in zmanjševanju stresa, zato sem se odločil da testiram to metodo.

Vsak dan zjutraj sem šel pod mrzlo prho. Ker obožujem toplo vodo, sem se moral močno prisiliti iz cone udobja. Že po prvi prhi je bil občutek zelo dober. Opazil sem, da sem imel skozi dan več energije. Po desetih dneh sem opazil, da imam boljši spanec, več energije, večjo fizično sposobnost, boljše počutje, boljša kontrola nad stresnimi situacijami in večja odločnost na različnih področjih v življenju.

Ko se oprhamo s hladno vodo, se v telesu sprosti adrenalin, svoje ožilje spodbujamo k delovanju in s tem krepimo njegove mišice. Razultat tega je boljši pretok krvi, več kisika in hranil v naših celicah ter okrepljen imunski sistem.

Prehod iz mrzle prhe na zimsko kopanje v sodu in v jezeru pri temperaturi vode 2-5°C

 

Kako začeti

Postavite si 10 dnevni izziv in opazujete pozitivne spremembe, ki se dogajajo. Za najboljši učinek je priporočeno 1 do 3 minute hladne prhe vsaj 5 krat na teden, takoj ko se zbudimo. Dokazano je, da je za zadosten učinek dovolj že samo 11 minut na teden. Temperatura vode mora biti manj kot 15 stopinj celzija.

Če ste začetnik in ne marate mrzle vode, začnite s toplo prho in končajte s 30 sekundam mrzle. Nato vsak teden povečajte za 30 sekund. Hladna voda na začetku sproži šok ali refleksen globoki vdih, kar je popolnoma naraven odziv. Temu lahko sledi hiperventilacija, toda ta odziv sčasoma izzveni, saj se telo privadi na novo okolje. Večkrat ko se boste oprhali z mrzlo vodo, manjši bo šok.

Opazili boste, da je vaš srčni utrip čez dan nižji, zaradi česar bo nižja tudi raven stresa in imeli boste več energije.

 

 

 

 

Gašper Rode,

Osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!