blog

Kaj naj jem, da bo moj šef vesel?

Sep 27, 2023 | Gibanje, Gym

Večina služb od nas zahteva veliko mero energije in koncentracije. Pogosto se znajdemo v stresnih situacijah, pod časovnim pritiskom … hkrati pa nam zmanjka časa za polnovreden obrok. Prav ustrezna prehrana pa je bistvena, da ohranimo ustrezno mero energije in produktivnosti za kvalitetno opravljanje dela.

Raziskave so pokazale, da nam določena hrana, bolj kot druga, pomaga pri izboljšanju energije in koncentracije na delovnem mestu. V nadaljevanju izveš, za katera živila gre in kako je sploh mogoče, da smo zaradi njih bolj »delavni«.

Kakšno malico naj si privoščim v službi?

  1. Ovseni kosmiči: Ovseni kosmiči so bogati s kompleksnimi ogljikovimi hidrati in vlakninami, ki zagotavljajo dolgotrajno energijo. Prav tako vsebujejo vitamin B1, ki je pomemben za delovanje možganov.
  2. Losos: Losos je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo izboljšati možgansko funkcijo. Te maščobe so ključne za ohranjanje koncentracije.
  3. Oreščki in semena: Oreščki, kot so orehi, mandlji in semena, so bogati z vitamini, minerali in zdravimi maščobami, ki podpirajo možgansko delovanje.
  4. Jabolka: Jabolka vsebujejo naravni sladkor fruktozo in vlaknine, ki zagotavljajo postopno sproščanje energije.
  5. Brokoli: Brokoli vsebuje vitamin K, ki je povezan s povečano kognitivno funkcijo, ter antioksidante, ki ščitijo možgane pred stresom.
  6. Črna čokolada: Visokokakovostna črna čokolada vsebuje flavonoide, ki izboljšujejo pretok krvi v možgane in povečujejo budnost.

 

Zakaj pa je moja koncentracija odvisna od prehrane?

  1. Raven sladkorja v krvi: Nihanje ravni sladkorja v krvi lahko povzroči padec energije in težave s koncentracijo. Zato je pomembno, da se izogibamo hitrim ogljikovim hidratom, kot so sladkarije, gazirane pijače in beli kruh. Namesto tega raje izberi kompleksne ogljikove hidrate, kot so polnozrnati izdelki, stročnice in zelenjava, ki zagotavljajo stabilno oskrbo s energijo skozi ves dan.
  2. Vnos vitaminov in mineralov: Različni vitamini in minerali (npr. vitamin C, vitamin D, železo, magnezij ipd.) imajo ključno vlogo pri ohranjanju energije in koncentracije. Vključitev raznolike prehrane z veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih živil bo zagotovila, da dobiš vse potrebne hranilne snovi.
  3. Hidracija: Dehidracija lahko povzroči zmanjšano sposobnost koncentracije in utrujenost. Zelo pomembno je torej, da skrbiš za redno pitje vode, zeliščnih čajev, sveže stisnjene sokov …

 

Naslednjič v službi torej nikakor ne izpusti malice. Če te preganja šef, pa mu s pomočjo tega zapisa hitro razloži, da le skrbiš za svojo delovno vnemo. 😉

 

 

Klara Logar,

Osebna trenerka in prehranska svetovalka

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!