blog

Išias – brez bolečin nazaj v gibanje

Jan 8, 2024 | Gibanje, Prehrana

Če ste kdaj občutili pekočo bolečino, ki seva iz spodnjega dela hrbta vzdolž zadnjice in noge, bi lahko imeli težave z išiasom.

Išias je pogost pojem, s katerim se srečuje vse več ljudi, a ne vemo vsi, kaj točno pomeni.

Kako nastane išias, kako se mu izogniti ter kako ga zdraviti, je ključnega pomena za ohranjanje zdravja hrbtenice in življenjske kakovosti.

Kaj je išias?

Izraz išias se nanaša na bolečino, ki izhaja iz stiskanja ali draženja ishiadičnega živca, najdaljšega živca v telesu, ki poteka od spodnjega dela hrbtenice do nog.

Pogosto se kaže kot pekoča bolečina, mravljinčenje, šibkost v nogi ali otrplost vzdolž živčne poti. Bolečina se lahko poslabša pri kašljanju, kihanju ali dvigovanju težkih bremen.

 

Zakaj prihaja do išiasa?

Išias se najpogosteje pojavi zaradi pritiska na ishiadični živec. Ta pritisk lahko izvira iz več razlogov, med katerimi so:

 1. Hernija medvretenčne ploščice (Diska): Diski so blažilci med vretenci hrbtenice, in če se ena od teh blazinic izboči ali poškoduje, lahko pritiska na ishiadični živec.
 2. Spinalna stenoza: Zoženje prostora okoli hrbtenjače, lahko privede do stiskanja živca.
 3. Sindrom piriformis: Piriformis je mišica v zadnjici, če se ta mišica skrči ali vname, lahko pritiska na ishiadični živec.

Išias se lahko razvije tudi kot posledica staranja, degeneracije (obraba) medvretenčnih diskov ali nenadnih gibov, ki obremenijo hrbtenico.

 

Kako se izogniti išiasu?

Preventiva je ključna za ohranjanje zdravja hrbtenice. Nekaj koristnih nasvetov vključuje:

 1. Pravilno dvigovanje: Ko dvigujete težka bremena, se prepričajte, da se upognete v kolenih in ne v pasu ter tako ohranite naravno krivino hrbtenice.
 2. Redna telesna aktivnost: Krepitev mišic okoli hrbtenice z vadbo, kot so dvigovanje uteži, plavanje, hoja ali joga, lahko zmanjša tveganje za išias.
 3. Raztezanje: Redno raztezanje mišic okoli hrbtenice, zlasti mišico piriformis, lahko pomaga ohranjati prožnost in preprečevati stiskanje živca.
 4. Pravilna drža: Sedite in stojte vzravnano ter si prizadevajte ohraniti naravno krivino hrbtenice.
 5. Zavestno sedenje: Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju! Pri delu ali sedenju za računalnikom večkrat spremenite položaj, se dvignite in naredite nekaj korakov ali počep, da zmanjšujete napetost mišic in obremenitev hrbtenice ter jo tako ohranjate zdravo.

 

Kako zdraviti išias?

Če kljub preventivnim ukrepom doživite išias, je pomembno poiskati pomoč pri zdravniku ali terapevtu, ki bo s pomočjo testov opravil diagnozo in vam nato nadaljno svetoval glede načina in možnosti zdravljenja. Najpogosteje se priporoča:

 1. Počitek (na začetku) in izogibanje sprožilnim dejavnikom: Omejite dejavnosti, ki bi lahko poslabšale bolečino, ter si zagotovite dovolj počitka.
 2. Toplota in hlad: Nanašanje toplote ali hladu na prizadeto območje lahko pomaga zmanjšati bolečino in vnetje.
 3. Fizioterapija: Pomembno je, da čimprej začnemo zdraviti z gibanjem in specifičnimi vajami. Fizioterapevt, osteopat, manualni terapevt vam lahko predpiše vaje za krepitev mišic in izboljšanje gibljivosti ter z naborom terapevtskih tehnik zmanjša simptome.
 4. Akupunktura in masaža: Simptome išiasa lahko lajšamo tudi s pomočjo alternativnih metod, kot so akupunktura ali terapevtska masaža.
 5. Zdravila: V nekaterih primerih lahko zdravnik predpiše zdravila za lajšanje bolečin in vnetja.

 

Zaključek

Išias je lahko neprijetna in boleča težava, vendar z ustreznim pristopom večina ljudi popolnoma okreva.

Dobro je vedeti kako preprečiti išias in razumeti, da je zgodnje ukrepanje ključno za hitrejše okrevanje.

Z vzdrževanjem zdravega življenjskega sloga, kot so redno gibanje, pravilno dvigovanje in držo lahko zmanjšamo tveganje za išias ter ohranjamo vitalnost in gibljivost svoje hrbtenice.

 

 

 

Gašper Rode,

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!