blog

Si želite čvrsto zadnjico?!

Sep 6, 2019 | Gibanje

Lepo oblikovana zadnjica je že nekaj časa polno v trendu, zato tudi lahko takšne in drugačne redno srečujemo na najrazličnejših socialnih omrežjih. Po navadi so dobro nastavljene poze, opremljene še s številni nasveti blogerk/trenerk, kako povečati zadnjico, katere vaje in rekvizite je najboljše uporabljati. 

 

 

Rezultat tega so fitnesi in parki polni deklet, ki izvajajo najrazličnejše vaje z lastno težo, brcajo zrak in nategujejo razne elastike. Da ne bo pomote, jaz sem vesel nad tako vnemo in spodbujam željo po aktivnosti. Vendar na žalost velika večina kaj kmalu preneha s treningi, saj ugotovijo, da vložen trud ne obrodi sadov. 

Ste tudi vi bili med njimi in se sprašujete zakaj? 

Trening z lastno težo in lahkimi utežmi je za začetek odlična izbira. Tu pa se tudi konča. Za napredek, če se osredotočimo tukaj le na segment treninga, sta še posebej pomembna ustrezna intenzivnost in progresija. 

Za oblikovanje zadnjice sta najpomembnejši mišici Gluteus maximus in medius. Gluteusi so velika mišična skupina, ki zahtevajo tudi velik stimulus. Zato naj trening ne sloni na izolacijskih vajah za targetirano mišico, ampak na kompleksnih vajah. Na tak način boste vplivali na celo telo, trening pa zaključite z izolacijskimi vajami za željeno mišico. 

 

Pri samem treningu se držite osnovnih vaj (variacije mrtvega dviga, hip thruster, izpadni korak,…) in pravil (ciljno mišico trenirajte 2x na teden in postopoma dodajajte obremenitev). Izvajajte vaje, katere ste res sposobni narediti tehnično pravilno. Vedno je bolje povprašati kakega navzočega trenerja za pomoč, kot posnemati influencerje iz socialnih omrežij.

 

 

Kristian Vrečič

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!