blog

S čim izboljšati gibljivost prsnega dela hrbtenice?

Jul 11, 2018 | Gibanje

GIBLJIVOST 3. del – PRSNI (TORAKALNI) DEL HRBTENICE

 

Hrbtenica je del okostja, sestavljena iz 33 ali 34 vretenc. Razdeljena so v pet segmentov, vratni del (7), prsni del (12), ledveni del (5) ter križnična (5) in trtična vretenca (4-5). 

 

 

Najobširnejši je prsni (torakalni) del in pri tem se bomo ustavili. Zahteva dobro gibljivost, ki pa smo jo zaradi modernega načina življenja (preveč sedenja) večinoma izgubili.

 

 

Kako gibljiv je tvoj prsni del hrbtenice?

 

Najprej izvedemo preprost test, s katerim ugotovimo, kako gibljiv prsni del hrbtenice imamo. Uležemo se ne tla s pokrčenimi nogami, hrbtenico poravnamo s tlemi in na tla položimo tudi pokrčene roke v odročenju. Stik s tlemi je v ledvenem delu hrbtenice, v torakalnem delu hrbtenice, s komolci, dlanmi ter z glavo. Potem z rokami zdrsimo po tleh do iztegnjenega položaja nad glavo. Če nam to uspe izvesti brez da se ledveni del hrbtenice dvigne od tal, pomeni da imamo prsni del hrbtenice zadovoljivo gibljiv, je pa vedno prostor še za izboljšave.

 

 

 

 

Kako popraviti gibljivost v prsnem delu hrbtenice?

 

V prvi fazi uporabimo valjček, da mišice sprostimo in pripravimo na raztezanje. Z valjčkom lahko tudi že raztegnemo mišice ob prsnem delu hrbtenice.

 

 

Zelo primerna vaja je razteg, ki ga poznamo iz joge, in sicer “cat&dog stretch”. S položaja na vseh štirih menjaje izbočimo in vbočimo prsni del hrbtenice.
Kot drugo vajo bomo uporabili “WallSlide”, vaja ki je precej podobna vaji, ki smo jo uporabili za test, le da jo izvajamo stoje ob zidu. Pravila so popolnoma enaka, kot pri vaji leže.
Zadnja tretja vaja pa je “Sidelying Windmill”. Vajo izvajamo leže bočno na boku, podložimo zgornjo nogo, položimo dlan na dlan, potem pa z zgornjo roko potujemo polkrožno na drugo stran, ohranjamo stik s tlemi. Pogled gre za premikajočo se roko, od pasu navzdol poskusimo čim bolj mirovati.

 

 

 

 

 

Primož Muhovic

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!