blog

Razvoj motoričnih sposobnosti (3. del) – Hitrost in vzdržljivost

Jan 21, 2018 | Gibanje

V tretjem delu bomo govorili še o motoričnih sposobnostih, ki skrbijo za regulacijo GIBANJA, te so gibljivost, koordinacija, natančnost in ravnotežje. 

 

 

GIBLJIVOST 

 

Gibljivost je sposobnost izvajanja gibov z veliko amplitudo. Je delno (50%) prirojena. Kakšno gibljivost bo človek sposoben izraziti je odvisno od anatomskih, fizioloških, antropometričnih in psiholoških dejavnikov. Večja gibljivost omogoča človeku bolj učinkovito gibanje, lahkoto in lepoto v gibanju, predvsem pa varuje pred poškodbami. Druge motorične sposobnosti nimajo bistvenega vpliva na gibljivost, gibljivost pa vpliva na hitrost, koordinacijo in ravnotežje.
Poznamo dve metodi za razvoj gibljivosti: metoda statičnega raztezanja in metoda dinamičnega raztezanja. 

 

 

KOORDINACIJA 

 

Koordinacija je sposobnost učinkovitega oblikovanja in izvajanja sestavljenih gibalnih nalog. Za dobro koordinirano gibanje je značilno, da je izvedeno pravočasno (v pravem trenutku), natančno in zanesljivo, brez izgubljanja energije in brez odvečnih gibov. Koordinacija je v 80 % prirojena. Za trening koordinacije je pomemben zgoden začetek gibalnih dejavnosti, saj lahko vplivamo na njen razvoj le pri najmlajših. 

 

Koordinacijska sposobnost se izraža: 

  • kot sposobnost hitrega učenja motoričnih nalog, 
  • kot sposobnost hitrega izvajanja motoričnih nalog, 
  • kot sposobnost izvajanja motoričnih nalog v določenem ritmu in 
  • kot sposobnost hitre preobrazbe že naučenih avtomatiziranih motoričnih nalog. 

 

Znana je povezanost koordinacije s hitrostjo, gibljivostjo, ravnotežjem, preciznostjo in inteligenco. 

 

 

NATANČNOST 

 

Natančnost oz. preciznost je sposobnost za natančno določitev smeri in intenzivnosti gibanja. Preciznost pride do izraza pri športih, pri katerih se zadevajo cilji: nogomet, košarka, rokomet, odbojka,… in športih, kjer je potrebno izvesti natančno gibanje: smučanje med vratci, umetno drsanje (obvezni program), hokej na ledu,… Ločimo dve vrsti preciznosti ali natančnosti: – da vodeni »projektil« zadene cilj – pest pri boksu, smučar,… in – da »izstreljeni projektil« zadene cilj – žoga, pack,… Med obema načinoma preciznosti je razlika v tem, da pri vodenem projektilu lahko ves čas popravljamo njegovo pot, pri izstreljenem pa ne. 

 

 

RAVNOTEŽJE 

 

Ravnotežje je sposobnost človeka, da ohrani stabilen položaj pri različnih motoričnih nalogah. Kadar se želi ohraniti nek položaj, človekovo telo ne miruje, temveč nenehno koleba. Kot da bi za trenutek izgubili ravnotežje in ga v istem trenutku zopet vzpostavili. Bolj je pri človeku razvita ta motorična sposobnost, manjše so amplitude korekcijskih gibov in ravnotežje se lažje ohranja. Ravnotežje je pomembno v vseh športih. Razlikujemo dve obliki ravnotežja: – statično ravnotežje, ki pride do izraza pri ohranitvi ravnotežnega položaja v mirovanju, – dinamično ravnotežje, ki pride do izraza pri ohranitvi ravnotežnega položaja v gibanju.

 

 

 

Primož Muhovic 
osebni trener  

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!