blog

Ali poznate vzroke za bolezni srca in ožilja?

Jan 25, 2018 | Gibanje

 

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši krivec za smrt. Na drugem mestu je rak.

 

 

Smernice iz pred 10 let 

 

10 let stare smernice za znižanje števila bolezni srca in ožilja pravijo, da mora človek iz svoje prehrane izločiti vso hrano z visoko vsebino maščobe. Zmanjšati je potrebno vsebnost nasičenih maščob, saj holesterol zamaši žile.

 

Kakšne so razlage smrti zaradi maščobe:

  • Prevelik vnos maščob;
  • holesterol zamaši žile;
  • nastanek maščobnih plošč;
  • pok maščobnih plošč in nastanek krvnega strdka;
  • kri strdek prinese v možgane ali srce in zamaši žilo;
  • nastanek srčne kapi ali možganske kapi.

 

Zgornje trditve ne držijo. Napačna informacija je povzročila še več škode, saj smo ljudje začeli uživati “trans” maščobne kisline.

Danes so transmaščobne kisline prepovedane zaradi škodljivosti. Podjetja in trgovine imajo 3 leta časa, da odstranijo vse produkte z vsebino trans-maščobnih kislin.

Trans-maščobne kisline povzročijo, da celice postanejo neprožne, kar je v naravnem okolju posledica staranja. Se pravi si posledično krajšamo življenjsko dobo.

 

 

 

Kaj je glavni vzrok za tovrstne bolezni

 

Danes vemo, da je zdravje srca in ožilja je neposredno povezano z zdravjem prebavil.

Razlaga glavnih elementov za razumevanje vsebine:

  • LDL holesterol – je transporter holesterola do celice (ledvice, mišice). Vsaka celica potrebuje holesterol za obnovo, gradnjo.
  • HDL holesterol – ima vlogo odstranitve holesterola iz celice ali krvi in jo transportira v jetra.

 

 

Kako deluje prebavni trakt?

 

Ko LDL pripelje holesterol do celice, da se obnovi, se en del LDL odstrani za obnovo celice, drugi manjši del LDL pa naj bi se odstranil v jetra. Tu se pojavi težava. Pogosto imamo ljudje zaradi prehrane nezdrava prebavila. V prebavilih se nahaja 3 milijone bakterij, katere imajo različne vloge pri različnih procesih (nastanek razpad, beljakovin, maščobnih kislin itd.) Za spopadanje s temi bakterijami pa imamo v prebavilih tudi veliko vsebino imuno celic. Pri interakciji bakterija – imuno celica nastane nov produkt endotoksin. Endotoksin pa se veže na tisti manjši LDL, ki je bil na poti v jetra.

 

Ob velikem stresu in neustrezni prehrani se pogosto pojavlja vnetje prebavnega trakta, kar posledično sproži večjo produkcijo LDL holesterola. Več LDL-ja in večje število endotoksina, katere dva se vežeta in povzročita, da se celica ne more izločiti v jetra zaradi prevelike gostote. Tako molekula endotoksina prosto plava v prebavilih in daje videz bakterije. To posledično sproži nabiranje imuno celic, katere se nabirajo okoli te molekule in nastane strdek.

 

LDL holesterol ni slaba stvar če človek nima kroničnega vnetja prebavil.

 

Slika: Dr.Axe

 

 

 

Kaj povzroči vnetje prebavil?

 

V prebavilih imamo črevesno pregrado, katera preprečuje prehajanje molekul bakterij in molekul imunocelic. Da celice lahko naredijo črevesno pregrado, potrebujejo energijo. Črevesje pa potrebuje energijo v obliki kratko verižnih maščobnih kislin (večino energije pride iz fermentiranih vlaken = zelenjava, sadje, gobe, oves). Dovod energije iz maščobnih kislin (zelenjave) utrdi črevesno pregrado in imamo posledično zdrav prebavni trakt. V prostoru, kjer se sprošča energija, iz fermentiranih vlaken za izgradnjo črevesne pregrade, se sprošča tudi energija iz sladkorja in ogljikovih hidratov.

Zaradi današnje diete pa se razmerje zelo ruši, kar pomeni, da je v prostoru veliko preveč energije, ki nastane iz sladkorja v premerjavi z fermenitranih vlaken. To pomeni, da se črevesna pregrada ne more obnavljati zaradi premalo proizvedene energije (prostor za nastanek energije je omejen). Druga še bolj pomembna stvar pa je, da se zaradi prevelikega vnosa sladkorja pojavlja odpornost na inzulin na nivoju prebavil. Več kot pojemo sladkorja, manj se telo odziva na sladkor, kar pomeni da celice in gradniki črevesne pregrade stradajo. Posledica je vnetje črevesja.

 

Ali ste vedeli, da bi lahko z ustrezno prehrano preprečili kar 80% smrti?

Bodite pozorni na to, kaj jeste.

 

 

 

 Anže Spreizer 

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!