blog

Najpogostejše poškodbe pri rekreativnem športu in kaj storiti

Apr 20, 2020 | Gibanje

Ves čas poslušamo kako sta šport in rekreacija zdrava in dobro vplivata na vsakdanje življenje. A kaj, ko se zaradi takšnih in drugačnih razlogov znajdemo v situacijo, ko teh aktivnosti ne moremo več opravljati, ker je prišlo do poškodbe. Pa si poglejmo nekaj najpogostejših poškodb, v katerih se znajdejo rekreativni športniki in kaj lahko naredimo, da do tega nebi prihajalo.

Nekaj pogostih poškodb po športnih panogah:

Tenis: najpogostejša poškodba je teniški komolec in zvin gležnja.

Košarka: zvini in nategi v spodnjih okončinah

Plavanje: poškodba rotatorne manšete

Smučanje: poškodba kolena

Borilne veščine: poškodbe sklepov zvini, nategi

Nogomet: poškodba kolena, zvini in nategi v spodnjih okončinah

Tek: zvini in nategi v spodnjih okončinah

Golf:  teniški komolec, išias

Funkcionalna vadba z utežmi: nategi (povsod),  teniški komolec, išias, rotatorna manšeta

Nateg mišice:

je ena najpogostejših poškodb v rekreativnem športu. Po navadi pride do nategov zadnje lože in meč zaradi prekomernega ali nepravilnega raztezanja. Pogosti razlogi so lahko tudi preobremenitev in moderni življenjski slog (sedenje).

Če pa do tega pride, je potrebno ob počitku poškodovano mesto večkrat dnevno hladiti in ko se vnetje in bolečina zmanjšata oz. izgineta, začeti z mobilizacijskimi vajami in rahliim raztezanjem, da se funkcionalnost mišice čimprej povrne.

Zvin:

Do zvina pride pri padcih in sunkovitih gibih, kjer v sklepu presežemo elastičnost vezi in ligamentov in pri tem pride do natrga ali celo pretrga. Zvinom se je težko izogniti, saj se po navadi zgodijo kot nesreča, a vseeno je nekaj stvari, na katere lahko vplivamo. Pravilna obutev, dobro in pravilno ogrevanje, sistematično lotevanje rekreacije in prekomerna teža.

Tako kot pri nategu mišice, zdravljenje poteka kot počitek s pogostim ohlajanjem poškodovanega predela in čimprejšnja povrnitev mobilnosti.

Bolečine v sklepih:

Predvsem so tu na udaru kolena, v manjšem obsegu tudi ramena in komolci, predvsem pri aktivnostih, ki zahtevajo, da so roke nad višino ramen. Do poškodbe pride zaradi preobremenitve, ponavljajočega giba, nepravilne tehnike ali prekomerne teže predvsem pri poškodbi kolena.

Ob nastanku poškodbe je potrebno narediti dovolj velik premor, da dovolimo telesu čas za celjenje. Pri tem si lahko na začetku pomagamo z opornicami. Ko se poškodba zaceli, začnemo z vajami za raztezanje in krepitev mišice, ki je bila prizadeta. Da do tega ne bi prišlo, izvajamo vaje za krepitev mišic tistega sklepa, za katerega vemo, da imamo probleme npr. če je to rama; potem se bomo lotili krepitev mišic rotatorne manšete.

Išias:

Bolečina v spodnjem delu hrbta, ki potuje po nogi navzdol, po navadi gre za  draženje ishiadičnega živca ob premiku vretenčnega diska. Ne samo, da do tega pride zaradi neaktivnosti, tudi določene aktivnosti lahko pripomorejo k nastanku te poškodbe. Predvsem gre tu za aktivnosti, ki zahtevajo, da smo upognjeni s hrbtom naprej (kolesarjenje) ali pa rotacije v trupu (golf, tenis). Do lajšanja simptomov lahko pridemo s počitkom, raztezanjem in krepitvijo zadnje lože in hrbta.

Upoštevajte preventivne ukrepe in trenirajte “pametno”. 

 

 

 

Uroš Tomšič

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!