blog

Kondicijski trening s kettlebellom

Mar 8, 2018 | Gibanje

Septembra 2017 sva se z Dejanom Bizjakom udeležila seminarja Kettlebell cetrification level 1 s Stevom Maxwellom v Sarajevu. Predstavljam sistem treninga, ki nas ga je Steve naučil tekom vikenda.

Trening je primeren za razvoj vzdržljivosti in deluje kot kondicijska priprava za borilne športe, kot so boks, tajski boks in brazilski jiu jitsu. Poudarek je na razvoju vzdržljivosti v moči in razvoju energijskih sistemov, natančneje aerobnega ter anaerobnega laktatnega energijskega sistema. Teža kettlebella pogojuje intenzivnost treninga ter kateri energijski sistem razvijamo. Daljši trening z lažjim kettlebellom bo dal večji poudarek na razvoju aerobnega energijskega sistema, medtem ko bo krajši trening s težjim kettlebellom dal večji poudarek na anaeroben laktatni sistem in vzdržljivost v moči.

 

Ideja je, da kettlebella ne odlagaš na tla od trenutka ko začneš z ogrevanjem – kroženje okoli pasu, do trenutka, ko končaš 2. krog goblet počepa. V glavnem delu treninga so vaje razdeljene v sklope (npr. A.1. in A.2.). Vedno naredimo vajo A.1. z obema rokama, sledi vaja A.2. z obema rokama in nato vaji ponovimo. Pri daljšem treningu naredimo 3 kroge vsakega sklopa vaj (npr. A.1. in A.2.) z lažjim kettlebellom. Pri krajšem treningu naredimo 2 kroge vsakega sklopa vaj s težjim kettlebellom. Celoten trening z ogrevanjem vred traja 25 do 35 minut, tj. 5 minut ogrevanja in 20 – 30 minut glavnega dela. 

 

Ogrevanje
   
A.1. Kroženje okoli pasu 20x vsaka stran  
A.2. Kroženje okoli glave 5x vsaka stran  
A.3. Predklon 10x  
A.4. Počep 30 sekund 2 kroga
Glavni del
   
A.1. Turkish get up 3x vsaka roka  
A.2. Swing 15x vsaka roka 2 – 3 krogi
B.1. Lunge 15x vsaka noga  
B.2. Windmill 5x vsaka roka 2 – 3 krogi
C.1. High pull 5x vsaka roka  
C.2. Press 5x vsaka roka 2 – 3 krogi
D.1. Clean & jerk 5x vsaka roka  
D.2. Russian twist 5x vsaka roka 2 – 3 krogi
E.1. Snatch 5x vsaka roka  
E.2. Goblet squat 15x 2 – 3 krogi

 

Trening v video posnetku: 

 

 

 

 

Tine Seražin Lisjak  

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!