blog

Kakšen je pa tvoj odstotek telesne maščobe?

Mar 22, 2019 | Gibanje

Telesna maščoba, pojem, ki ga največkrat slišimo v povezavi s hujšanjem, fit postavo, zdravim telesom in podobnimi pojmi. Telesna maščoba je pomembna, da se lahko nekateri procesi v našem telesu odvijajo nemoteno, je pa tudi hramba odvečne energije, ki je naše telo ne porabi in na tak način skladišči. Tako največkrat prekomerna telesna maščoba pomeni, da je naš vnos energije prevelik oz. telesna aktivnost prenizka. Odstotek telesne maščobe je odstotek maščobe v našem telesu v primerjavi z ostalimi stvarmi (organi, mišice, kosti, voda…). Za razliko od telesne mase, mišične mase ali na primer indeksa telesne mase je eden boljših pokazateljev zdrave, fit postave.

 

 

Ravno zato je odstotek telesne maščobe podatek, ki se ga pri vadečih, sploh rekreativcih, splača spremljati, saj nam pove, če smo na pravi ali napačni poti, pri doseganju naših ciljev. Za dobro uravnavanje telesne maščobe pa obstaja več dejavnikov, potrebno je urediti prehrano, spanje in tudi brez telesne aktivnosti ne bo šlo. Ne smemo pa pozabiti na dejavnik, ki ima v današnjem hitrem tempu življenja izredno pomembno vlogo, to je STRES. Ampak to je že druga tema.

 

 

Kako si izmerimo odstotek telesne maščobe?

Obstaja več načinov. Najlažji, vendar najmanj natančen, način je z opazovanjem. Lahko naše telo primerjamo s slikami z znanim odstotkom telesne maščobe in tako določimo približen odstotek telesne maščobe.
Najlažje in precej natančno je odstotek telesne maščobe določiti s tehtnico, ki ima to možnost. Po navadi najdete precej natančno tehtnico že v najbližjem fitnesu.
Tretja precej razširjena metoda so meritve s kaliperjem, kjer lahko potem precej natančno izračunamo odstotek telesne maščobe.

 

 

Obstaja še kup bolj ali manj zapletenih in bolj ali manj natančnih metod, je pa izredno pomembno, da meritve izvajamo vsakič pod istimi pogoji (Isti dan, ista ura, iste navade..).

 

Za občutek, približno tako izgledajo naša telesa pri različnih odstotkih telesne maščobe. Kot se vidi že na prvi pogled, ne moremo enačiti odstotka pri moških in ženskah, že pri esencialni maščobi je odstotek pri moških 2-4%, pri ženskah pa je ta znesek višji, 10-12%. Esencialna maščoba je telesna maščoba, ki je nujno potrebna, da naše telo še funkcionira. 

 

 

Za konec pa še h konkretnim številkam in priporočilom. Različni viri sicer navajajo različne številke, so si pa vse precej podobne. Za primer tabela ameriške organizacije ACE (American Council on Exercise):

 

  Zenske Moški
Esencialna maščoba 10-13% 3-5%
Atleti 14-20% 6-13%
Fitnes 21-24% 14-17%
Zmerno 25-31% 18-24%
Prekomerno 32% + 25% +

 

Kakšen je pa tvoj odstotek telesne maščobe?

 

 

 

 

Primož Muhovic 

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!