blog

Kako ublažiti “muskelfiber” po treningu

Mar 15, 2019 | Gibanje

“Muskelfiber” oziroma zapoznela mišična bolečina je stvar, s katero se srečujejo vsi, ki se ukvarjajo z raznimi vadbami. Pri nekaterih vadbah oz. ljudeh nastopi v blažjih oblikah, včasih pa se zgodi, da je bolečina tako huda, da nam še hoja povzroča težave. Da bi vam vsaj malce pomagali pri zmanjšanju te bolečine, vam bomo razkrili par stvari, ki blažijo zapoznelo mišično bolečino.

 

Včasih so mislili, da bolečino povzroča mlečna kislina, ki se med vadbo nabere v tkivu, vendar je danes jasno, da temu ni tako. Kljub temu, da povsem jasnega odgovora zakaj ni, naj bi bolečina nastala zaradi mikro poškodb v mišicah, ki nastajajo med samo vadbo.  

“Muskelfiber” težko povsem odpravimo, obstaja pa kup načinov, da ga omilimo, in vsem je skupno to, da izboljšajo regeneracijo po vadbi, naj si bo to s pravilno zastavljenim treningom, z aktivnostjo po vadbi ali s prehrano oz. z dodatki.

 

Zelo pomembno je, da je vadba pravilno zastavljena. Kvalitetno ogrevanje, zmernost pri vadbi, sploh pri začetnikih in pa ohlajanje po koncu vadbe. Na koncu treninga lahko naredimo še npr. lahkotno raztezanje in valjčkanje. Priporočljiva je tudi kakšna blažja aktivnost naslednji dan, na primer sprehod, lahkotno kolesarjenje, saj tudi to pospeši regeneracijo poškodovanih tkiv.

 

Proti zapozneli mišični bolečini pa si lahko pomagamo tudi s prehrano, odlični so npr. sveži sokovi iz češenj ali lubenice, zaradi kalija, ki prepreči dehidracijo, pa lahko pojemo tudi kakšno banano ali dve. Seveda lahko za hitrejšo regeneracijo po treningu poskrbimo tudi z beljakovinskim napitkom. 

 

 

 

Prav tako lahko za zmanjšanje „muskelfibra“ poskrbite tudi pod tušem. Menjanje vroče in hladne vode na cca. 30 sekund bo izboljšalo prekrvavitev in s tem pospešilo regeneracijo. Dobra ideja pa je tudi vroča kopel po treningu. Kot dodatki so najboljše kakšne soli ali eterična olja.

 

 

Želim vam čim boljše treninge in čim manj “muskelfibra”.

 

 

 

 

 

 

Primož Muhovic 

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!