blog

Kako gibljiv je tvoj gleženj?

Apr 16, 2018 | Gibanje

GIBLJIVOST 1.del – GLEŽENJ 

 

V prejšnjem članku sem opisoval motorične sposobnosti in ena izmed teh je tudi gibljivost. Da ponovimo. Gibljivost je sposobnost izvajanja gibov z veliko amplitudo. Je delno (50%) prirojena. Kakšno gibljivost bo človek sposoben izraziti je odvisno od anatomskih, fizioloških, antropometričnih in psiholoških dejavnikov. Večja gibljivost omogoča človeku bolj učinkovito gibanje, lahkoto in lepoto v gibanju, predvsem pa varuje pred poškodbami. Druge motorične sposobnosti nimajo bistvenega vpliva na gibljivost, gibljivost pa vpliva na hitrost, koordinacijo in ravnotežje.

 

Sedaj pa bomo razdelali gibljivost posameznih delov telesa, pogledali par testov gibljivosti posameznih sklepov in pokazali primer ali dva, kako razvijemo boljšo gibljivost.
Kateri sklepi morajo biti stabilni in kateri mobilni bomo prikazali na Gray Cookovem modelu “Joint by joint approach”.

 

 

Začeli bomo spodaj, stopalo mora biti stabilno in tako pridemo do prvega sklepa, ki mora biti zadostno gibljiv, da nas pri izvajanju vaj ne ovira, to je gleženj.

 

 

Test gibljivosti gležnja:

Postavimo se v polklečeč položaj, kjer imamo palec sprednje noge 8-12 cm stran od zidu, odvisno od telesne višine. Koleno sprednje noge potisnemo proti zidu, pazimo da se nam stopalo ne podira navznoter ali navzven, in če se s kolenom dotaknemo zidu, potem je gibljivost zadostna. Lahko tudi izmerimo razdaljo, pri kateri se še dotaknemo zidu, da lahko tudi spremljamo napredek.

 

 

Začetni položaj:

 

 

Končni položaj: 

 


 

 

Kako izboljšat gibljivost v gležnju?

 

V videu je prikazano par primerov vaj za izboljšanje gibljivosti v gležnju. POGLEJ

 


 

 

 

 

Primož Muhovic

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!