blog

Ali ste dovolj stabilni?

Apr 26, 2018 | Gibanje

Ste kdaj preizkusili ali ste res dovolj stabilni za varno izvajanje vašega najljubšega športa?

 

Rotacijska stabilnost je eden od pomembnejših dejavnikov za uspešno izvajanje različnih gibov, kot so tek, meti, udarci, zasuki in brcanje. Res je, da z osnovnimi vajami, kot so počep,ipd krepimo jedro, vendar ne v smislu rotacijske stabilnosti. Ta pride do izraza z medmišično koordinacijo večih mišic jedra, saj je sama moč jedra vektorsko specifična.

 

 

 

S povečanjem stabilnosti se namreč izboljša učinkovitost prenosa vrtilne sile, s tem pa ne izgubljamo energije, ki bi nas v nasprotnem primeru upočasnila pri gibu. Prav tako se zmanjša tveganje pojava bolečine ali celo poškodbe v izpostavljenih sklepih.

 

Da bi izboljšali rotacijsko stabilnost je potrebno h klasičnemu treningu moči z bilateralnimi vajami vključiti še unilateralne vaje. Pri omenjenih vajah ločimo med enonožnimi s poudarkom na sprednjih in zadnjih stegenskih mišicah, enoročnih vajah s poudarkom na prsni in hrbtni del ter specifične vaje za samo jedro. Ta del treninga ni tako naporen in je dovolj, če se dvakrat na teden vključita z ena do dve vaji, ki jo opravite v treh serijah po pet do deset ponovitev.

 

Izvedbo testa si oglejte v spodnjem videu. 

 


 

 

 

 

Kristian Vrečič

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!