blog

Kako do večje mobilnosti ramenskega obroča?

Jan 22, 2020 | Gibanje

Dandanes se veliko govori o mobilnosti. Vendar opažam da zadeva še ni povsem jasna. Poleg tega večina pozablja na določene glavne koncepte in pozitivne posledice rednega izvajanja tovrstnih vaj. Preden se spustimo v podrobnost, naj pojasnim kaj sploh je mobilnost. Mobilnost je prav za prav skupek moči, gibljivosti in fleksibilnosti oz. zmožnost telesa, da aktivno izvede določeno gibanje v maksimalnem obsegu sklepa.

Mobilnost delimo v dve skupini:

  • Pasivna mobilnost,
  • aktivna mobilnost.

Pasivna mobilnost

Je obseg giba, katerega je sklep zmožen izvesti s pomočjo vpliva zunanje sile, kjer je aktivacija mišic minimalizirana. Predvsem pride do raztega določenih mišic in povečanje končnega obsega v sklepu. Tukaj je pomembno, da razumete, da obseg gibanja, ki ga dosežete na ta način ni vaš aktivni obseg in vam tako rekoč v praksi ne pomaga. Poleg tega so raziskave pokazala, da je ta metoda manj učinkovita v primerjavi z aktivno mobilnostjo. Ni pa to nekaj, kar bi vam škodilo.

Slika 1: Pasivna mobilnost

 

Slika 2: Aktivna mobilnost

 

Aktivna mobilnost

Je obseg giba, katerega je sklep zmožen izvesti sam od sebe z aktivacijo mišic odgovornih za to gibanje. Na ta način v večini aktiviramo določene mišice, ko so te dokončno skrčene ali iztegnjene in v končnem obsegu gibanja sklepa. Kar pomeni, da aktivno povečamo obseg giba v sklepu  in krepimo mišice v tem položaju. Tako rekoč ob enem krepimo moč, gibljivost in fleksibilnost.

PS: moj namen tukaj ni, da bi primerjal metodi s slabšo ali boljšo. Vendar samo navajam dejstva, kaj mobilnost je in razlike med zgoraj opisanima metodama.  Moj nasvet je, da za najboljše možne rezultate uporabite obe metodi.

Spodnje vaje bojo primer aktivne mobilnosti z aktivacijo mišic v dokončno skrčenem obsegu mišic in v maksimalnem obsegu gibanja ramenskega obroča.

Poglejte vaje v posnetku:

 

Z rednim izvajanjem tovrstnih vaj za mobilnost ramen boste izboljšali obseg gibanja v ramenskem sklepu, povečali moč in nadzor ter preprečili marsikatero poškodbo povezano z ramenskim obročem.

 

 

 

Tomaž Debevc

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!