blog

Izguba maščobe na trebuhu

Sep 3, 2019 | Gibanje

Kljub tveganju, da na tej točki izgubim 90% bralcev… lokalna izguba maščobe je nemogoča.

Čeprav trenerji to razglašamo že zelo, zelo dolgo, je moj nepredviden obisk Pinteresta pred kratkim razkril, da se resnica še ni ravno prijela. 5 vaj, za raven trebuh; hrana, ki se ji moraš izogibati za ožja stegna; triminutni program za pritrditev visečih nadlahti…

Še enkrat, in karseda direktno: to je nateg.

Še tako dobro planiran in efektiven program za izgubo maščobe ne vključuje opcije, kjer mu s prstom pokažeš, katere naj se loti najprej. Ja, vaje za trebušne mišice ti bodo pomagale, da bodo radiatorčki lepše izraženi, žal pa ne bodo stopile maščobe, ki jih skriva. Enako bo telovadba pomagala zmanjšati videz celulita in dala tvojim nogam obliko. Ampak tudi 1000 zdolgočasenih ponovitev katerekoli vaje že, ki je trenuten hit proti celulitu, ne bo točkovno zmanjšalo celulita (ki je itak samo nobl ime za maščobo). Ne bo.

Kaj pa lahko narediš?

a.) Lahko se lotiš usmerjenega programa za izgubo maščobe. Ta bo moral vsebovati trening za moč in rast mišic, vzdržljivostno vadbo, ki ti bo pomagala povečati dnevno porabo in primerno prehrano. Dolgočasno, brez čarobnih vaj in obrokov, ampak dolgoročno učinkovito.

Na ta način se bo preoblikovalo celotno telo. Najbrž končni rezultat ne bo točno takšen, kot ga pričakuješ na podlagi Instagram modelov, ampak bo najboljša verzija TEBE. Najbrž se bo kakšen kilogram zadrževal do samega konca na mestih, ki ti najbolj skačejo v oči, ampak celotna podoba se bo neskončno izboljšala. V kompletu z izboljšanim videzom pa dobiš še boljše počutje, vzdržljivost, izboljšano sposobnost premagovanja vsakodnevnih ovir, povečano odpornost in še nešteto drugih pozitivnih posledic. A ni to krasno?

 

b) Do neke mere lahko z razmerji vplivaš na to, kako je tvoje telo videti. Na primer: nekoliko širša ramena in močne noge in zadnjica bodo dale videz ožjega pasu. Ne pravim, da bo to obrnilo tvoj svet na glavo, bolj se bo zgodilo samo od sebe pri točki a.

Mišičasto in močno telo je že samo po sebi videti bolje, do neke mere že zato, ker se njegov stanovalec tako počuti. Če samozavestno z dvignjeno glavo korakaš po opravkih, ne bo nihče opazil stvari, ki se jih trudiš skrit. Če se po drugi strani zavijaš v obleke in se smiliš samemu sebi, bo ostale odvrnil že črn oblak nad tvojo glavo.

 

c) Zapri instagram, fb in druge vire, iz katerih prihaja tvoja željena postava, ker je, oprosti, nedosegljiva. Tvoje telo je tvoje telo in s še toliko vneme in odrekanja ga ne moreš preoblikovati v telo nekoga drugega, še posebej, če je to nekdo s profesionalnim vizažistom in fotografom. In zakaj bi?

Zlasti, če si že aktivna oseba, se predano športno udejstvuješ in zmerno prehranjuješ, se počutiš močno, fit in zdravo, moti te le še tistih nekaj centimetrov, ki te spravljajo ob pamet… A se hecaš? Poglej se v ogledalo, najdi na sebi vse, kar ti je všeč, vse tisto, kar se je s trudom izboljšalo. Spomni se svojih začetkov in jih primerjaj s tem, kar zmoreš danes. Obleci svoja najljubša oblačila in se poglej iz svojega ta dobrega kota (ja, ja, vsi ga imamo, ne zardevaj) in se pohvali. Ker vztrajaš, ker skrbiš zase, ker poskrbiš s kakšno pregreho tudi za svojo dušico in ker si super!!! 

 

 

Maruša Kraševac

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!