blog

Glutamin – Kaj, zakaj, kdaj?

Apr 25, 2019 | Gibanje

Glutamin, aminokislina, ki postaja med dodatki vse bolj priljubljena, in sicer zaradi svojih mnogih pozitivnih učinkov.

 

Šestdeset procentov glutamina se v telesu nahaja v mišicah, preostali del pa v jetrih, pljučih, možganih in želodčnem tkivu. Je tudi aminokislina, ki predstavlja največji delež prostih aminokislin v telesu.

 

Pripisujejo ji sledeče učinke:

  • pomaga pri boljšem delovanju imunskega sistema;
  • pomaga pri optimalnem delovanju črevesja;
  • pomaga ohranjati primerno kislost krvi (acidno-bazno ravnovesje krvi);
  • preprečuje razgradnjo mišic (katabolno fazo), saj pozitivno vpliva na dušikovo ravnovesje;
  • sodeluje pri polnjenju glikogenskih zalog;
  • izboljšuje delovanje možganov;
  • vzpodbuja izločanje rastnega hormona.

 

 

Je sicer pogojno neesencialna aminokislina, kar pomeni, da jo telo proizvaja samo, vendar v določenih primerih v nezadostnih odmerkih, zato jo je smiselno dodajati. Tako se pomanjkanje glutamina dostikrat pojavi pri napornih treningih, pri nekaterih bolezenskih stanjih ali pri poškodbah (opekline, operacije…), v primerih, ko je naše telo izčrpano. Takrat proizvodnja glutamina ne zadostuje potrebam telesa, zato je takrat še posebej smiselna uporaba dodatka.

 

Najboljši viri glutamina so živila živalskega izvora (meso, mleko in mlečni izdelki), tem pa sledijo peteršilj, surova špinača in zelje. Če živil živalskega izvora ne uživate, je prav tako smiselno k prehrani dodajati glutamin. Dodajati ga je najbolj smiselno takrat, ko ga imamo v telesu najmanj, to je zjutraj ali po treningu, nekateri pa priporočajo tudi uživanje pred spanjem. Dodaja se ga od 10 do 40 gramov, v več manjših odmerkih, 5 do 10 gramov.

 

 

Glutamin najdete tudi na naših prodajnih policah v Legionar Gymu. 🙂 

 

 

 

 

Primož Muhovic 

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!