blog

Floorwork

Feb 3, 2019 | Gibanje

Beseda floorwork izvira iz angleških besed floor, kar pomeni tla in work kar pomeni delo. Tako lahko iz same besede razberemo, da se gibanje človeka izvaja na tleh. Čeprav se danes  floorwork v večini primerov izvaja v modernem plesu ter v breakdance-u, smo ga pri MOVE classu umestili v drugi raziskovalni modul. Z gibalnimi mesečnimi moduli želimo predstaviti nove gibalne vsebine in ravno floorwork je vsebina, katera je nujno potrebna za zdravje ljudi. Čeprav se z različnimi vsebinami ukvarjamo le kratek čas, je pri Move vadbah vedno prisoten element floorwork-a, saj želimo spodbuditi, da vadeči in posledično vsi ljudje, ki se gibljejo umestijo v svoj trening oz. življenjski slog gibanje po tleh.  

 

 

Gravitacija je sila, katera na nas deluje konstantno in vsakemu od nas se zgodi, da se kar hitro lahko znajde na tleh. Vsak padec je situacija, v kateri se lahko zgodi poškodba. Danes pa so poškodbe vedno bolj pogoste, saj ljudje zaradi modernega načina življenja ne znajo pravilno reagirati v situaciji padca.

 

Z umeščanjem floorworka v trening pa tako zmanjšamo verjetnost poškodbe, saj se preko treninga pogosto znajdemo v padanju, ter se tako naučimo kako absorbirati sile in reagirati v situaciji padanja.

 

Čeprav je preventiva poškodb eden izmed glavnih dejavnikov, zakaj sploh umestiti floorwork v trening, ima floorwork še veliko drugih pozitivnih lastnosti.

 

Prva ravno tako zelo pomembna lastnost je razvijanje mobilnosti telesa in zdravje sklepov. Vsak človek bi moral biti sposoben sedeti na tleh brez bolečin več kot eno uro. Kot otroci nikoli nismo imeli problema preživeti na tleh cel dan in nikoli nismo imeli probleme s sklepi. Danes pa večina ljudi ne more na tleh sedeti več kot 2 minute in kar hitro občutimo bolečino v sklepih. Zato so tla sama po sebi element, ki nas naredi zdrave in mobilne. Ko nam tla postanejo udobna nam tudi naša telesa postanejo udobna, mobilna, prožna in posledično zdrava. 

 

Druga ravno tako zelo pomembna stvar pa je spoznavanje samega sebe, tako na nivoju gibanja, kot na nivoju uma. Floorwork ne moremo jemati kot vajo, ampak ga jemljemo bolj kot gibalno nalogo (o gibalnih nalogah si lahko prebereš v prejšnjem članku). Se pravi, da za uspešno učinkovito gibanje potrebujemo čutiti in razmišljati, kako izvesti gibanje boljše, z manj energije. S tovrstnim gibanjem vplivamo tudi na ravnotežje med levo in desno hemisfero možganov, kjer ob enem analiziramo in ocenjujemo situacijo ter hkrati občutimo, sproščamo oz. živimo v trenutku (aktivna meditacija). Tako z enim gibanjem zaznamo tako notranji kot zunanjem svet.

 

 

Iz vidika trenerja pa je učenje floorwork-a pomembno zaradi več stvari: 

  • Vadeči gre čez vse stopnje učenja.
  • Vadeči pridobi kompetentnost kontrole v nekontroliranem okolju.
  • Spozna gibalne koncepte (prenašanje teže, uporaba momenta, mikropremiki).
  • Vadeči razvija svoje gibalne vzorce ter povezave.
  • Meditacija, flow-state, osebna rast.

 

 

Gibanja kot so floorwork, ples, borilne veščine, plezanje itd…kjer potrebujemo poleg uporabe telesa uporabljati tudi glavo, nas lahko z vajo pripeljejo do tako imenovanega flow-state-a. Kjer se učinkovito gibanje prenese v podzavest. Tako lahko izvajamo gibanje brez da bi o njem razmišljali in ravno tukaj dobimo občutek sedanjega trenutka. Preko improvizacije aktivno meditiramo in sprostimo svoj um misli, ki nas bremenijo.

 

Primer floorworka v  posnetku:

 

 

 

 

Vabljeni tudi na mojo delavnico, kjer bomo delali tudi takšne stvari. Več o delavnici najdete na povezavi TUKAJ.

 

 

Anže Spreizer  

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!