Blog

Gotovo si se že kdaj odločil, ampak res trdno odločil, da boš nekaj spremenil pri sebi. Potem pa si stvar prelagal in preprosto nisi našel motivacije, da bi dosegel cilj. Pri delu s strankami je poleg doseganja rezultatov največji cilj ljudi naučiti, kako poskrbeti zase, ko ob njih ni trenerja. To pomeni, da znajo sami poskrbeti za dobro prehrano, kvalitetno rekreacijo in predvsem zagotavljati motivacijo na poti do cilja.

V ta namen vam bom na kratko predstavil moje tri najljubše načine vizualizacije in nekaj splošnih smernic, ki bodo naredile razliko med tem ali vizualizacija deluje ali ne.

Vizualizacija mora izgledati, kot neka zgodba ali prizor, ki ga v svojem umu razširimo in iz njega črpamo motivacijo in navdih.

Pomembno je predvsem, da pri ustvarjanju vizualizacije uporabite čim več »podmodalnosti«. To so lastnosti slike, ki jo v glavi ustvarite. Dodajte torej barve, zvoke, okuse, občutke itd. Bolj, kot bodo podmodalnosti intenzivne, večji vpliv na vas bo vizualizacija imela. 

 

  1. Vizualizacija končnega stanja

Ena najmočnejših vizualizacij je zagotovo vizualizacija končnega stanja. V tej vizualizaciji si predstavljaš svoje življenje, kakršno bo ko dosežeš zastavljen cilj. Pomembno je predvsem, da si iskren sam s sabo in tvoja vizualizacija resnično črpa iz stvari, ki te motivirajo. Veliko je namreč klišeje razlogov ki nam jih družb ponuja kot sprejemljive v resnici pa nas ne motivirajo.

 

  1. Vizualizacija procesa doseganja ciljev

Ta vizualizacija deluje kot »disocirana« kar pomeni, da sebe gledamo iz tretje osebe. Največkrat sem jo uporabil v pripravah na tekmo, saj si v njej predstavljamo potek celotnega dogodka, v katerem sebe postavimo kot zmagovalca. Predstavljamo si primer tekme, na kateri gre vse super, točno tako kot bi si to želeli. Tale vizualizacija deluje tudi kot Avtogeni trening oziroma miselna priprava na nek dogodek, ki od nas zahteva pripravo.

 

  1. Intervju

Zadnjo obliko vizualizacije verjetno poznate vsi, ki ste na TV spremljali priljubljeno nadaljevanko Kako sem spoznal vajino mamo (HOW I MET YOUR MOTHER). V eni izmed kasnejših sezon Niel Patrick Harris (Barney) svoj strah pred tem, da ga odpustijo iz službe rešuje z imaginarnim pogovorom s športnim voditeljem Jimom Nantzom.

Ta vizualizacija mi je všeč predvsem zato, ker je zabavna in združuje obe prejšnji. Predstavljajte si, da vas intervjuva nekdo, ki ga spoštujete in vas sprašuje o tem, kako vam je uspelo… To pomeni, da ste cilj že dosegli. Vaši odgovori pa so dejansko načrt, ki ga skozi pogovor razvijate. Razložite kako boste cilj dosegli, kakšni so posamezni koraki, kaj bi svetovali ljudem, ki se podajajo na podobno pot itd…

 

Preizkusi vse tri vizualizacije. Če se ti kje zatakne, me lahko kontaktiraš in z veseljem ti bom pomagal.

 

 

 

Vid Pregelj

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!