blog

Aktivni odmor med delovnim časom za boljše počutje

Apr 20, 2020 | Gibanje

Dandanes povprečen človek preživi več kot polovico dneva v službi. Bodisi delamo od doma ali v poslovnih prostorih. Realna slika je na žalost taka, da je vedno več poklicev statičnih. Z razvojem novih tehnologij računalniki prevzamejo večino fizičnega dela. Lahko si predstavljate, kako to vpliva na naše telo.

Ste se kdaj zamislili kako po navadi sedite?

Večina vas ima navado sedenja z rotirano medenico nazaj in sključenimi rameni. Tako po nepotrebnem obremenjujemo hrbtenico, ki lahko na dolgi rok pripelje do poškodbe medvretenčnih ploščic, tetiv in mišic. Da niti ne govorim o zakrčenosti in bolečin v hrbtenici.

V tokratnem članku se bomo osredotočili na razgibavanje hrbtenice in sproščanje njene napetosti kar na delavnem mestu. Vendar se morate zavedati, da samo z nekaj razgibalnimi vajami ne boste čez noč rešili več letnih posledic.

 

Ko ste na delavnem mestu je najpomembnejše, da se navadite sami sebi omogočiti kratke odmore vsako uro. Preden se ustrašite kaj bo rekel šef, tukaj ni mišljeno pavze po 20 – 30 minut,  temveč 2-3 minutke. V tem času boste naredili par razgibalnih vaj. Dosti je že če samo vstanete iz stola in se malo sprehodite. S tem omogočite telesu boljšo prekrvavitev, razgibate mišice in tetive ter podmažete sklepe.

 

V spodnjem posnetku si lahko ogledate niz kratkih vaj, ki jih za boljše počutje lahko naredite na delovnem mestu.

Poglej video:

 

Vzemimo si čas in naredimo nekaj za svoje zdravje in dobro počutje. 

 

 

 

Tomaž Debevc

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!