blog

Ali lahko treniram več kot 90 minut?

Feb 14, 2024 | Gibanje, Gym

V fitnes vodah je krožila ideja, da treniranje več kot 90 minut (v nekaterih primerih tudi 45 minut) ni priporočljivo, saj naj bi se začel sproščati stresni hormon kortizol in s tem onemogočil gradnjo mišic. Ta ideja je delno pravilna, saj je dolžina treninga odvisna od različnih dejavnikov.

V kolikor je oseba pod stresom, spi in premalo je, potem bo za tako osebo 90 minutni intenzivni trening res preveč stresen, saj ne bo imela dovolj energije in zadostne regeneracije. Če pa je oseba dovolj nahranjena, ni preveč pod stresom in dovolj spi, potem lahko trenira kolikor dolgo želi.

 

V fitnes svetu obstaja rek: “You can only train as hard as you can recover”. To pomeni, da bolj kot imaš optimalne pogoje za treniranje (prehrana, spanje, kontrola stresa…), bolj intenzivno in dalj časa lahko treniraš in obratno. Zato se nebi tako osredotočal na dolžino treninga kot na omogočanje optimalnih pogojev.

 

Prav tako je treniranje odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot so intenziteta treninga- nekdo lahko isti trening opravi v pol ure namesto v 1 uri. S tem, da zmanjša pavzo med serijami, dela supersete ipd. in s tem naredi trening intenzivnejši. Odvisno je tudi od načina in vrste treniranja- nekdo, ki se pripravlja na maraton bo treniral drugače kot nekdo, ki trenira olimpijsko dvigovanje. Koliko časa si pripravljen/a nameniti treniranju itd.

 

Zato priporočam, da poskrbiš za optimalne pogoje s tem da:

  • Ješ večji obrok, bogat z ogljikovimi hidrati in beljakovinami, 1 do 2 uri pred treningom ali manjši visokoglikemični snack malo prej (sadje, banano, tablico…), s katerim boš napolnil/a zaloge glikogena (energije).
  • V kolikor treniraš zjutraj na tešče, poskrbi, da se dobro naješ 1 dan zvečer prej.
  • Poskrbi za dobro prehrano in hidracijo tekom dneva in zadosten spanec.
  • Kontroliraj nivo stresa kolikor se da.
  • Trening prilagodi trenutnim zmožnostim- ko si bolj spočit/a lahko treniraš bolj močno in obratno.
  • Poskrbi za dobro regeneracijo po treningu (vse kar je zgoraj).

 

Na koncu ni tako pomembna dolžina treninga kot so pogoji in zmožnosti, s katerimi trenutno razpolagaš. Zato si trening prilagodi trenutnim razmeram in prioritetam v življenju.

 

 

Miha Korenjak Lalovič,

osebni trener

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!