blog

Zakaj posvečati čas razvoju mobilnosti?

Okt 25, 2016 | Gibanje

Vsak učinkovit program vadbe povišuje posameznikovo fizično pripravljenost in na drugi strani zmanjšuje dovzetnost za poškodbe v športu. Dobra mobilnost ima velik pomen pri zmanjševanju možnosti poškodb. Velika gibljivost mišic in hkrati slaba mobilnost močno povišuje verjetnost za poškodbo med vadbo. Razlog je v razliki med gibljivostjo in mobilnostjo.  

 

 

Kakšna je razlika med mobilnostjo in gibljivostjo?

  • Mobilnost pomeni sposobnost gibanja skozi celoten obseg giba v sklepu, brez pomoči zunanje sile in z uporabo moči lastnih mišic.
  • Gibljivost je sposobnost mišice, da se pasivno (s pomočjo sile, ki ni sila mišice) raztegne do določene dolžine.
  • Mobilnost torej predstavlja kombinacijo moči in gibljivosti.

 

 

Poglejmo si primer:

Naj razliko med gibljivostjo in mobilnostjo ponazorim s primerom. Zamislite si zelo gibljivo mlado dekle, ki brez večjega napora naredi »špago«. Pri spustu v položaj špage ji pomaga lastna telesna teža, torej so lahko mišice nog pasivne in sproščene. Zamislimo si sedaj isto dekle, kako v stoječem položaju dvigne eno nogo in jo iztegnjeno v koleno zadrži v položaju 90 stopinj glede na telo. V tem položaju poleg gibljivosti potrebuje tudi moč mišic, ki so zadolžene, da nogo držijo v iztegnjenem položaju. To pomeni, da ima tudi dobro mobilnost.

 

 

Kako vse to prenesti v prakso?

Vaja, ki je eden od najboljših testov mobilnosti je počep z bremenom nad glavo. Poleg dobre gibljivosti gležnjev, kolen, kolkov in ramen za izvedbo potrebujemo tudi ustrezno moč v mišicah okoli kolen in kolkov ter predvsem v mišicah ramenskega obroča. Če lahko omenjeno vajo izvedemo s popolno tehniko z bremenom, ki predstavlja 30% (moški) oziroma 20% (ženske) naše telesne teže lahko smatramo, da je naša mobilnost zadovoljivo dobra.

 

Ponazoritev v priloženem videju.

 

 

Tine Seražin Lisjak

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!