blog

Se vaš otrok dovolj giba?

Okt 15, 2016 | Gibanje

Včasih smo se lovili v gozdu, danes otroci prosti čas preživljajo preko tablic. 

V današnjem času gibanje postaja vse bolj pomembno. Se spomnite časov, ko smo skakali po drevesih, se lovili po travnikih, gozdovih ali na šolskih igriščih? Vse manj in manj opažamo športne aktivnosti otrok zunaj šole. Šole sicer ponujajo pester izbor interesnih dejavnosti, vendar so včasih termini nedostopni zaradi obveznosti staršev.

Bi radi vaše otroke kljub današnji tehnologiji spravili v gibanje, jim ponudili možnost, da povečajo svoje sposobnosti gibanja, jim preusmerili energijo?

Ker je današnji trend biti na računalnikih, tablicah in na spletu, jim to težko prepovemo oz. bi jih z prepovedjo nekako izločili iz njihove družbe. Najbolje je, da jim določimo uro in omejitev, kdaj so lahko na spletu, ostali čas pa naj imajo svoje zadolžitve. K tem spada tudi gibanje ali organizirane aktivnosti v različnih društvih ali klubih. 

 

In kaj je najboljše za vašega otroka? Da ne bo preveč agresivno; da se ne bo poškodoval; da bo dobil najboljšo možno vzgojo? 

 

Otrokom med 5 – 9 letom starosti – razviti čut za motoriko in kontrolo nad lastnim telesom. 
Za začetek je najbolj primerna gimnastika, judo in športi, kjer je vključena akrobatika. Pri tovrstnih vadbah se bo vaš otrok skozi igro naučil padcev, lazenj, plazenj, skokov, idr. Tako bo skozi osnovna gibanja izgubil strah in dobil občutek za lastno telo. Kasneje ali že vzporedno je skorajda nujno potrebno učenje atletske abecede, saj skoraj vsak šport vsebuje tek, poskoke, različne gibe, ki jih je potrebno izvesti karseda varno in ekonomično.

 

Ekipni duh v športu – kasneje v življenju iskana lastnost v podjetju v teamih. 
Če želite vašega otroka vključiti v skupnost, da bi si pridobil več prijateljev, da bi znal sodelovati ekipno in se naučil ekipnega dela in pomoči sovrstnikom, so tu ekipni športi. Pri učenju iger z žogo bo dobil vaš otrok prostorski občutek, sodelovanje, pomoč, hitrejši reakcijski čas in še mnogo drugih lastnosti, ki jih individualni športi ne morejo dati v tolikšni meri.

 

Tudi po 12 – tem letu starosti otroka še ni prepozno. 
Po 12. letu starosti, ko otrok preraste leta za razvoj motoričnih sposobnosti, je učenje le teh težje in dolgotrajnejše. Zato potem obstajajo programi, kjer se lahko otrok nauči vseh teh elementov, izboljša moč, gibljivost, koordinacijo, hitrost, agilnost…Seveda pa se druži tudi z vrstniki. Ti programi so postavljeni tako, da je vključeno tudi sodelovanje in nekaj tekmovalnosti. Seveda gre tukaj za program, kjer se izboljša splošna moč in kondicijska pripravljenost. Ti programi z lahkoto soupadajo z vključevanjem v ostale športe in igre, saj je kot nekaka telesna predpriprava za nadaljnje udejstvovanje.

 

Ne zamudite otrokove mladosti in odraščanja s slabšo motorično pripravo. Zelo pomembno je kaj njega zanima, zato mu prisluhnite. Pogovorite se in najdite skupno besedo ter ga vključite v program, ki bo ustrezal tako njemu kot tudi vam. Hvalažen vam bo celo življenje, saj se bo vedno znal vključiti v katerikoli šport ali gibanje, ki ga bo kasneje zanimalo. 

 

 

Dejan Bizjak, prof. športne vzgoje

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!