blog

Na kaj morate paziti pri izbiri osebnega trenerja?

Dec 28, 2016 | Gibanje

Ko se odločate za osebno trenerstvo, imate verjetno veliko razlogov: ne ustreza vam skupinska vadba, radi bi hiter napredek, imate poškodbo, ki jo je potrebno odpraviti, idr..

 

 

Zelo pametno je, da se najprej naročite na uvodni sestanek; če osebni trener seveda to ponuja. Zakaj? Ker boste tako spoznali osebnost trenerja in dobili prvi stik z njim. Če bo sestanek potekal na kraju, kjer lahko vidite telovadnico in kjer boste trenirali, še toliko boljše. Kar je pa najbolj pomembno, imeli boste možnost natančno povedati vaše želje, cilje in morebitne težave, ki jih bo moral trener upoštevati ob treningih z vami. Na prvem srečanju poskušajte postaviti čimveč vprašanj, povedati čimveč vaših želja, saj ste prvi korak naredili že s tem, da ste prišli v stik z osebnim trenerjem. Vse ostalo je potem veliko lažje, saj ste premagali prvo stopnico “kako začeti” ter se odločili narediti spremembo.

 

 


Slika: Osebni trening (Arhiv Legionar)

 

 

Kako naprej? 

Najbolje je, da se dogovorite za stalen termin treningov, ki vam ustreza. Tako boste imeli neko stalnico in obvezo do samega sebe, saj bo gibanje postalo del vašega življenja, kar pa je tudi cilj. Seveda želite spremeniti način življenja, naj bo ta cilj dolgoročen in ne samo na kratek rok, kar se nikdar ne obnese ravno najbolje.

 

 

Pomembno je, da s trenerjem treninge začneta karseda prilagojeno vašim sposobnostim in trenutni pripravljenosti. Verjetno bo malo reakcije, ko pride do tako rečenega “muscle fibra” ampak ne skrbite, to ni nič nenavadnega, še posebej ne na začetku ali po nekem dolgem obdobju neaktivnosti. Nikakor pa ne sme biti ta bolečina prehuda. Naslednji dan se morate še vedno normalno gibati in ne hoditi kot robot.

 

 

Ob nadaljnih treningih bodite pozorni na komunikacijo trenerja. Dejstvo je, da niste športnik in velikokrat se pojavi, da na trening pridete izmučeni od delavnega dne ali sestankov ali pa iz kakega potovanja. V današnjem tempu je to že neka stalnica, zato vedno ne bo prišel na vrsto počitek, ampak bo trening tisti, ki vam bo dal dodatne energije. Le ta pa ne sme biti preintenziven na dneve, kot so določeni, ampak mora biti sproščujoč. Pa četudi boste tisti dan delali samo na mobilnosti ali gibljivosti.  Zato je zelo pomembna komunikacija in povratna informacija med vami in osebnim trenerjem. Kakršnokoli spremembo ali težavo morate trenerju obvezno povedati, da lahko reagira ali spremeni vajo na način, da se težava odpravi in ne nasprotno.

 

 

S trenerjem določita kratkoročne cilje sproti. Prav je, da imate dolgoročen cilj, vendar je veliko bolj učinkovito, če se vadbe lotite korak za korakom. Videli boste, da se skupaj z vadbo tudi s trenerjem povežete na raven, ko bo vse skupaj lažje in bo vadba postala pestra in zabavna. Ko pa bosta skupaj dosegala še cilje, ki sta si jih zadala, bo ta občutek nepopisen, v to lahko verjamete.

 

 

V naslednjem članku boste izvedeli o prednostih treniranja v paru z vašim zakonskim partnerjem, prijateljem, sodelavcem ali poslovnim partnerjem. Zato ne odlašajte, ne sprašujte se, ampak se pozanimajte. Trenerji vam bodo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in vam priskočili na pomoč pri odločitvi. Do naslednjič.

 

 

 

 

 

Dejan Bizjak  

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!