blog

Lahko s prehrano vplivam na svoje duševno razpoloženje in stres?

Dec 13, 2023 | Gibanje, Prehrana

(Vir slike: https://www.avemed.si/aktualno/aktualni-zapisi/kako-prehrana-vpliva-na-mozgane)


Način našega prehranjevanja igra ključno vlogo ne le pri fizičnem zdravju, temveč tudi pri našem duševnem počutju. Povezava med tem, kar jemo in duševnim zdravjem je kompleksna, vendar pa raziskave vse bolj potrjujejo, da hrana, ki jo zaužijemo, lahko pomembno vpliva na naše razpoloženje, stres in anksioznost.

 

Živila, ki pomagajo do boljšega počutja

Uravnotežena prehrana ima neposreden vpliv na delovanje možganov. Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, oreščkih in lanenih semenih, so nujno potrebne za zdravje možganov. V primeru pomanjkanja imamo večje tveganje za pojav depresije in drugih duševnih motenj. Tudi  različne vrste vitaminov in mineralov, kot so vitamin D, B-vitamini, železo in magnezij, pomembno vplivajo na uravnavanje našega razpoloženja.

 

Nekatera živila imajo tudi neposreden vpliv na proizvodnjo hormonov sreče, kot sta serotonin in dopamin. Banane vsebujejo triptofan, ki je aminokislina, potrebna za proizvodnjo serotonina. Uživanje banan torej lahko pomaga izboljšati razpoloženje in zmanjšati anksioznost. Podobno vpliva na razpoloženje tudi čokolada, ki vsebuje feniletilamin, kateri povečuje proizvodnjo dopamina. Seveda pa moramo čokolado vseeno uživati zmerno.

 

Poleg fizioloških učinkov na naše možgane pa ima prehrana pomembno vlogo tudi pri obvladovanju stresa. Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki uživajo več sadja in zelenjave, bolj odporni na stresne situacije. Zakaj? Antioksidanti, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, pomagajo zmanjšati oksidativni stres v telesu, ki je povezan z različnimi duševnimi motnjami.

 

Način prehranjevanja, ki negativno vpliva na naše počutje

S prekomernim uživanjem sladkorja, procesirane in hitre prehrane si naredimo več škode kot koristi, saj je ta povezana z večjim tveganjem za depresijo, anksioznost in kronično utrujenost. Sladkor povzroči nihanje ravni glukoze v krvi, kar vodi v spremembe razpoloženja in morebitno razdražljivost ter utrujenost.

 

Poleg same izbire živil pa je pomemben tudi način našega prehranjevanja. Kadar jemo v naglici ali preskakujemo obroke negativno vplivamo na nihanje ravni glukoze v krvi, kar se, kot že omenjeno, odraža na slabšem razpoloženju. Nasprotno pa redno in počasno uživanje obrokov lahko pomaga uravnavati raven naše energije in zmanjšati stres.

 

Kako si torej lahko s prehrano pomagamo do boljšega fizičnega in duševnega zdravja?

Z izogibanjem živil z visoko vsebnostjo sladkorja ter hitre in procesirane prehrane. Zagotovo se bomo bolje počutili, če uživamo uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini, minerali, omega-3 maščobnimi kislinami in antioksidanti. Izpostavljene banane in čokolada pa so tudi super »mini« obrok pred treningom, saj poskrbijo za več energije in moči na treningu. Dvojna zmaga torej. 🙂

(Vir slike: https://www.avemed.si/aktualno/aktualni-zapisi/kako-prehrana-vpliva-na-mozgane)

 

Klara Logar,

Osebna trenerka in prehranska svetovalka

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!