blog

Kako izboljšati vertikalni odriv?

Maj 13, 2017 | Gibanje

 

Dober vertikalni odriv je pomemben skoraj v vseh športih, kjer stojimo na tleh in se hkrati gibamo po prostoru. Je eden od najboljših kazalnikov posameznikovega atleticizma. S tem se med športniki in rekreativci pojavlja pogosto vprašanje: Kako izboljšati vertikalni odriv? 

 

 

Če bi moral z enim stavkom odgovoriti na zgornje vprašanje, bi vam rekel: Povečaj svoj 1RM (maks dvig) počepa. Pika. Ali gre za globoki počep, počep do paralele, polčep tu ni tako pomembno. Sam bi vam svetoval globoki počep zaradi drugih prednosti, ki jih ima ta vaja pred ostalimi različicami. Dejstvo pa je, da zaradi majhnega ROM (obseg giba), ki ga vertikalni odriv zahteva globok počep ni pogoj. Ostale različice bodo zadostovale. 

 

 

Pogosta vprašanja pri so: 

  • Zakaj 1RM počepa? Moč je vedno na vrhu hierarhije gibalnih sposobnosti. Če boš močnejši/a, boš vedno tudi hitrejši/a in bolj eksploziven/na. 
  • Pri počepu me bolijo kolena, ali je to res dobra ideja zame? Če te že pri počepu bolijo kolena, premisli, ali je res pametno izvajati šport, ki zahteva dober vertikalni odriv. 
  • Ne znam pravilno izvesti počepa (niti do paralele). Počep kot gibalni vzorec je osnova vsem ostalim gibalnim vzorcem v športu. Začni z učenjem pravilne izvedbe počepa. 
  • Ali ne bi bilo bolje izvajati pliometrijo, skoke, šprinte? Da oziroma tudi te, ampak šele ko imaš kot atlet dobro podlago pri treningu moči. Za orientacijo – prva večja prelomnica pri treningu moči je 1RM počepa s 150 % telesne teže.  

 

 

 

 

 

 

Tine Seražin Lisjak

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!