blog

Zakaj nam pogosto spodleti pri dietah in “ponovoletnem hujšanju”?

Feb 7, 2018 | Gibanje

Novo leto je za mnoge idealna priložnost za spremembe. Se tudi na vašem seznamu novoletnih zaobljub vsako leto znajde tista o izgubi telesne mase? Hujšanje spada med najpogostejše  zaobljube ob koncu leta, pri kateri pa nam na žalost najpogosteje spodleti.

Dandanes je nezdrava hrana, ki vsebuje ogromno kalorij in nezdravih maščob, dostopna praktično na vsakem koraku. Tovrstna hrana lahko povzroči občutek, ki je zelo podoben odvisnosti, posledično pa se povečuje tudi naša teža.

Hujšanje zahteva premišljen pristop, zato ni smiselno, da se diet lotevate na hiter način, saj boste tako svoje načrte obsodili na propad. Stalno stradanje vas ne bo pripeljalo daleč, saj boste prej ali slej posegli po problematičnih živilih.

 

Nočna mora številnih posameznikov, ki se lotevajo shujševalnih diet, je tako imenovani jo-jo učinek, pri katerem se izgubljeni kilogrami kmalu vrnejo. Statistika kaže, da se kar 80 % tistih, ki uspe izgubiti vsaj desetino svoje teže, v enem letu povrne na staro težo, mnogi celo še z nekaj dodatnimi kilogrami. Pri mnogih posameznikih se teža še dodatno poveča po vsakem neuspelem poskusu hujšanja, kljub temu da njihov vnos energije ostaja občutno nižji kot pred dieto.

Ljudje, ki v svoje življenje prenesejo zdrave spremembe, se vseh koristi ne zavejo takoj. Ljudem priporočam lastno zavedanje, da lahko samo ena zdrava sprememba vpliva na številne druge pozitivne spremembe v njihovem življenju.

 

 

Priporočam Vam, da si, preden začnete s hujšanjem, odgovorite na nekaj vprašanj:
Katere cilje želite doseči in v kakšnem času? Ko imate postavljen cilj, se vprašajte, kako boste ta cilj spremljali in merili? Ko imate postavljene cilje in pregled uspešnosti, si lahko zastavite načrt, kako boste želeni cilj tudi dosegli.

 

Večina ljudi s prekomerno telesno maso se namreč sooča z težavami kot so prevelik vnos kalorij, premajhno porabo kalorij in prepočasnim metabolizmom.

 

Pogosto so diete neuspešne, ker se osredotočijo le na enega od zgornjih problemov. V kolikor na primer v sklopu svoje diete zgolj zmanjšate količino hrane, ki jo zaužijete, je vaša poraba kalorij še vedno premajhna, vaš metabolizem pa še vedno počasen in vam ne dopušča, da bi vnesene kalorije hitreje pokurili, zato ne vidite željenih rezultatov in kmalu izgubite motivacijo.

 

 

Za uspešno dieto je potrebno narediti načrt za rešitev vseh problemov.

 

 

Kako bom zmanjšal/a vnos zaužite hrane?

  • iz svoje prehrane bom umaknil/a vse sladke sokove, sladkarije, sladkor v kavi in čaju,
  • ukinil/a bom obilen obrok manj kot 2 uri pred spanjem,
  • za malico med službo bom namesto rogljička ali sendviča zaužil/a oreščke in kos sadja,
  • sam/a si bom kuhala in ne bom več kupoval/a že pripravljenih jedi. 

 

 

Kako bom poskrbel/a za večjo porabo kalorij?

  • vsaj trikrat na teden se bom po 1 uro ukvarjal/a s športom,
  • s prijatelji se bomo že vnaprej dogovorili za sprehode ali športne aktivnosti, zato da se bomo medsebojno spodbujali in vztrajali pri cilju,
  • ne bom več uporabljal/a dvigala, ampak bom hodil/a peš po stopnicah.

Ko govorimo o ustreznem prehranjevanju in gibalno športni aktivnosti, večina programov in načrtov ne propade zaradi pomanjkanja znanja, ampak zaradi pomanjkanja discipline in motivacije.

 

Najboljšo motivacijo pri posamezniku pa še vedno predstavlja uspeh. Enako velja za novoletne cilje, ki pogosto vključujejo bolj zdravo in aktivno življenje, preoblikovanje telesa ali izboljšanje športnih rezultatov.

 

Vedno obstaja neskončno število poti do določenega cilja, ključno pa je, da imamo ta cilj ves čas v mislih. Tak pristop nam pomaga pri premagovanju ovir in skušnjav, ki se vedno pojavijo na poti.

 

 

Želim Vam veliko uspehov in izpolnitev vseh vaših novoletnih zaobljub! 

 

 

 

 

Eva Prebil 

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!