blog

Ali je sladkor za športnika dober ali slab?

Avg 23, 2016 | Prehrana

Sladkor je ogljikov hidrat, kar pomeni, da telesu preskrbi energijo. Telo ga lahko koristi kot gorivo za vadbo, kot glikogensko rezervo ali pa se spremeni v maščobo. V krvi obtok se absorbira hitro,kar je dobro med daljšimi, napornimi treningi, ko mišicam že poidejo glikogenske rezerve in potrebujejo dodatno gorivo. Uživanje sladkorja (npr. športni napitki, žitne rezine in sušeno sadje), je lahko dobro, kadar je vadba daljša od dveh ur in povsem nekoristno med krajšimi vadbami.

 

Obstaja prepričanje, da sladkor lahko poveča športnikove zmogljivosti. Raziskave so pokazale, da povečan vnos sladkorja pred vadbo povzroči povečano izločanje inzulina, ki je zadolžen za izločanje sladkorja iz krvnega obtoka. S tem ima športnik na voljo manj energije, kar se kaže z večjo utrujenostjo. Zato je športnika potrebno spodbujati k uživanju polnozrnatih živil in krompirja 2 do 4 ure pred aktivnostjo in prigrizkov v obliki sadja ali žit 30 minut pred aktivnostjo.

 

Koliko sladkorja naj športnik zaužije?
Tako imenovanih dodanih sladkorjev naj bo v prehrani maksimalno 10 %. Pogosto dodani sladkorji v deklaracijah živil niso posebej navedeni in so navedeni le skupni sladkorji naj velja pravilo, da sme biti v prehrani športnika največ 10 – 15 % energije iz sladkorjev (odvisno od vrste športa, ki ga trenira in dolžine treninga).

 

Živila, ki imajo več kot 15 g sladkorja na 100 g in pijače, ki imajo več kot 7,5 g sladkorja na 100 g naj bodo na jedilniku le izjemoma. 

 

Eva Prebil,

eva.prebil@gmail.com

Ti je zanimiv članek? Želiš prejemati še več koristnih vsebin? Napiši svoj email in mesečno ti bomo pošiljali sveže vsebine. 🙂

Hvala! Uspešno ste se prijavili!